Szabadul az aranytól az IMF

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) folytatja aranyértékesítési programját, amelynek részeként fejlődő országok központi bankjának ad el aranyat azzal a céllal, hogy bővítse bevételi forrásait, és növelje a szegény országok támogatását.
MTI-Eco, 2010. szeptember 10. péntek, 19:10
Fotó:

Az IMF tavaly novemberben kezdte az akciót, és az első hullámban India, Mauritius és Sri Lanka számára értékesített aranyat. Közel egy év szünet után a bangladesi jegybanknak adott el aranyat. A rendkívül népes, 156 millió lakosú, ám koldusszegény ország aranytartaléka 10 tonnával nőtt az ügylet révén, a nemesfémért 403 millió dollárt fizetett.

A csütörtökön bejelentett ügylettel együtt az IMF 222 tonna aranyat adott el fejlődő országoknak. 200 tonnát India vett, 2 tonnát Mauritius, az apró indiai-óceáni szigetállam, 10-10 tonnát pedig az ugyancsak az Indiai-óceánon fekvő Srí Lanka, illetve a dél-ázsiai Banglades. Az IMF összesen 7,5 milliárd dollárral bevételre tett szert a négy ügylettel.

A nemzetközi pénzügyi szervezet igazgatótanácsa tavaly szeptemberben nagyszabású aranyeladási programot fogadott el. Ennek keretében összesen 403,3 tonnával csökkentik az IMF aranytartalékát, olyan módon, hogy ne zavarják meg a piac működését.

A program egyik része a piacon kívüli értékesítés a fejlődő országok számára, amelynek révén az érintett államok kedvező feltételekkel növelhetik tartalékukat. A program másik része piaci értékesítéséről szól, és az idei évre 191,3 tonna értékesítését irányozza elő. Ebből az IMF legutóbbi, szeptember elején kelt vonatkozó közleménye szerint 88,3 tonnát teljesítettek.

A nemzetközi pénzügyi szervezet az akció kezdetén 3217 tonna arannyal, a világ harmadik legnagyobb készletével rendelkezett.

Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója tavaly a bevételi modell reformjának nevezte az aranyeladási programot. A reform célja, hogy szilárd pénzügyi alapra kerüljön a szervezet. Az aranytartalék csökkentése mellett az IMF lefaragja kiadásait, és csökkenti személyi állományát is. A következő három évben 100 millió dollárt takarítanak meg így a tervek szerint.

Az IMF - amely az 1990-es években hitelprogramokat szervezve központi szerepet játszott a válságba került ázsiai és a latin-amerikai gazdaságok megsegítésében - eddig főleg a hitelezésből élt. A 2000-es évek első felében viszont kevesebb krízis volt, ezért az IMF bevételt vesztett és megnőtt a deficitje, a 2008-ban kiteljesedett világméretű gazdasági válság kezelése azonban ismét nagy kihívások elé állította a nemzetközi pénzügyi szervezetet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.09.10 21:11

Fillérekért kapta, azt is gondolom befizetésként, most meg 10 szeres áron adja el... bravo !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html