Száguldás közben nem cserél sofőrt a VW

Winterkorn marad a világelsőségre pályázó VW első embere.
NAPI, 2011. január 3. hétfő, 09:17
Fotó:

A Volkswagen AG felügyelőbizottsága 2016-ig meghosszabbította Martin Winterkorn, a vállalat vezérigazgatója megbízatását - jelentette a Bloomberg. A 63 éves menedzser 2007-ben vette át Európa legnagyobb autógyártójának irányítását, azóta a VW elsőbbségi részvényeinek értéke több mint kétszeresére nőtt, a cég tőzsdei kapitalizációja tavaly 86 százalékkal ugrott meg, miközben a DAX index csak 16 százalékkal emelkedett.

Történetében először a Volkswagen 2010-ben több mint hétmillió autót értékesíthetett - derül ki az előzetes becslésekből. 2012-re nyolcmillióra, 2015-re tízmillióra akarják emelni a gyártást - tudta meg a hírügynökség az ügyhöz közel álló forrásból. Ez jóval feszesebb növekedési ütem, a hivatalos célnál, amely 2018-ra teszi a tízmilliós darabszám elérését.

A VW a világ legnagyobb autógyártójává akar válni, megelőzve a Toyotát, úgy, hogy eközben adózás előtti profitrátáját 2018-ra nyolc százalékra akarja emelni. 2010 első kilenc hónapjában 5,9 százalékos arányt értek el, miközben a nagy versenytárs japán óriás csak 5,4 százalékot.

A gyors fejlődés érdekében a következő öt évben 51,6 milliárd eurót költenek fejlesztésekre, ezen belül Kínában új üzemek építésével hárommillió autóra akarják emelni a VW ottani éves termelését és átadják a cég első egyesült államokbeli gyárát. Tavaly 2,5 milliárd dollárért kisebbségi részesedést vásároltak a Suzuki Motor Corp.-ban, illetve megkezdték a Porsche SE átvételét, ami a 10. márkát adja hozzá a VW termékkínálatához.

HOZZÁSZÓLÁSOK