A Toyota Motor Corp. nettó nyeresége 77 százalékkal 25,4 milliárd jenre (314 millió dollár) zuhant a vállalat üzleti évének márciusban végződött negyedik negyedében. Az elemzők 104 milliárd jent jósoltak. Az árbevétel 12 százalékkal, 4,64 ezer milliárd jenre csökkent. A vállalat Japánban 300 ezer, a világ más részein további 100 ezer autóval gyártott kevesebbet április végéig a márciusi földrengés és cunami miatt, az Advanced Reserach piackutató intézet várakozása szerint idén kevesebb mint 6,5 autót értékesít majd, szemben a tavalyi 8,4 millióval. Ha ez a jóslat teljesül, akkor nem csupán a GM, hanem a Volkswagen is megelőzheti a céget a világ autógyártóinak toplistáján.

A Toyota eladásai 12 százalékkal, 1,79 millió autóra csökkentek január-márciusban az egy évvel korábbihoz képest, pedig ezt az időszakot csak kissé érintette a katasztrófa. Japánban 37, Észak-Amerikában 12 százalékkal zsugorodott a cég piaca, míg a szigetországot kivéve Ázsiában 23 százalékkal bővült.

Az autógyártó a korábban előre jelzettnél hamarabb, már júniusban 70 százalékra növelheti üzemei kapacitáskihasználását. Mostanra sikerült elérni, hogy csak 30 gyár küszködik alkatrészhiánnyal szemben áprilissal, amikor még 150 üzemben voltak ilyen problémák. A folytatódó áramhiány fékezi a termelés bővítését.