Szélerőmű-nagyhatalommá válhat Románia

Az elmúlt évek ingatlan-boomjára emlékeztető verseny folyik Romániában a szélerőmű-parkok építése terén, a helyi szélenergia-piacból olyan óriási energetikai vállalatok akarnak részesedést, mint a spanyol Iberdrola, az olaszországi Enel vagy a cseh CEZ vállalat.
Túrós-Bense Levente, 2010. június 29. kedd, 17:28
Fotó:

Romániában 2009 végén mindössze 14 MW-nyi energiát termeltek a szélerőművek segítségével, ám folyamatban lévő fejlesztéseket figyelembe idén év végére várhatóan 600 MW teljesítményű szélturbina lesz működésben, az üzembe helyezett szélkerekek kapacitása pár éven belül elérheti a 3000 MW-ot is.

A csehországi áramszolgáltató 1,1 milliárd eurós befektetéssel a következő 2012 közepéig 240 turbinát tervez telepíteni a romániai Dobrogeában, ebből 70 darab már áll és év végéig közel ugyanennyi lép működésbe. Igazán nagy dobásra készül a spanyol Iberdrola, aki 2017-re a világ legnagyobb, 1600 MW teljesítményű szélerőmű-parkját tervezi megépíteni délkeleti szomszédunknál.

Az Energias de Portugal vállalat ígérete szerint még idén 90 MW-nyi elektromos energiát állít majd elő szélerőművek segítségével, az Enel 200 MW energiát előállítani képes szélerőmű-park építésébe kezdett. A hajrát látva a hazai energetikai vállalat, a Petrom is csatasorba állt, 2011-ig 100 millió eurót kíván befektetni összesen 45 MW teljesítményű szélerőmű-park építésébe - foglalja össze a piaci helyzetet a bukaresti Ziarul Financiar.

A svájci Windex a napokban jelentette be, hogy a fekete-tengeri Constantán építi meg első romániai gyárát, ahol kezdetben kis teljesítményű, 225 KW energia előállítására képes szélturbinákat, és a 2,5 MW erőművekhez szükséges alkatrészeket fogják gyártani. A gyár vezetősége szerint a 20-25 millió euróból megvalósuló üzemben egy éven belül megkezdődhet a termelés.

HOZZÁSZÓLÁSOK