Lemondott posztjáról John A. Thain, a Bank of America által nemrégiben megvásárolt Merrill Lynch volt vezetője.

Thain a 2007-ben kirúgott Stan O'Neal után érkezett a Merrill vezérigazgatói székébe, egyenesen a New York-i értéktőzsde (NYSE) éléről. Elődjének azt követően kellett távoznia, hogy a Merrill komoly veszteségeket szenvedett el ingatlanpiachoz kötődő befektetésein. E veszteségeket 2008-ban sem sikerült megfékezni, így a menedzsmentnek szeptemberben már nem volt más választása, és értékesítenie kellett a céget a Bank of Americának.


Thain korábban a Goldman Sachs menedzsmentjében is megfordult, ám három héttel azután, hogy a Bank of America (BoA) lezárta az 50 milliárd dolláros, részvénycserés Merrill-ügyletet, lemondásra kényszerült. Az 53 éves Thain a Merrill és a BoA egyesített vagyonkezelési üzletágának vezetője volt, távozását pedig azután jelentették be, hogy megbeszélést folytatott a BoA vezérigazgatójával, Kenneth D.Lewisszal. A hivatalos közlemény szerint a két fél egyetértett abban, hogy tarthatatlan Thain helyzete, így távozik posztjáról.


Dollármilliárdok prémiumra

A szakításra csütörtökön került sor: Thain azután mondott le, hogy értesülések szerint a Merrill óriási veszteségei dacára dollármilliárdokat fizetett ki bónuszként az alkalmazottak részére, persze még a BoA-akvizíció január 1-jei lezárása előtt. A prémiumokat nagyjából akkor kaphatták meg a bankárok, amikor a BoA épp a kormánynál kilincselt bankmentő pénzekért azzal érvelve, hogy még több szövetségi forrásra van szüksége az ügylet tető alá hozásához. A lobbizás sikeres volt, a BoA további 20 milliárd dollárt kapott a Merrill veszteségeinek ellensúlyozása képpen - az utolsó negyedév 15 milliárdos mínuszával együtt az éves bukó 27 milliárd dollárra rúgott.

A Financial Times értesülései szerinti összesen 3-4 milliárd dollárnyi bónuszt januárban fizették ki. A BoA az összeg nagyságát nem erősítette meg, ám azt közölte, hogy a Merrill a kifizetések idején különálló cégként működött. Ha Thain nem cselekszik idejében, a BoA-n múlott volna, hogy kifizeti-e teljes egészében a prémiumokat.

A New York-i főügyész vizsgálatot is indított a bónuszok ügyében - mondta egy a forráshoz közel álló személy az AP-nek.


Thain egyébként 2007-ben a legjobban fizetett amerikai cégvezető volt: összesen 83 milló dollárt vihetett hazaz AP elemzése szerint. Ebben azok az "átcsábítási" pénzek is szerepelnek, amelyeket a NYSE-től való átigazolása fejében kapott.


Miután nem egy részvényes véli úgy, hogy Lewis rossz üzletet csinált a Merrill felvásárlásával, könnyen lehetséges, hogy az igazgatóság megválik a bankvezértől. Az viszont egyelőre nem világos, hogy ki vehetné át a kormányrudat, hiszen korábban többen úgy vélték, Thain volna az alkalmas személy.


Van ízlése

Vélhetően nem erősítette Thain pozícióit a BoA-nál az sem, hogy a válság küszöbén bőségesen áldozott arra, hogy a lehető legkellemesebb környezetben végezhesse munkáját. Amikor a múlt év elején Thain került a Merrill Lynch vezérigazgatói székébe, a Michael S. Smith Design nevű céget bízta meg irodájának újrabútorozásával - jelentette az AP hírügynökség. A számla 1,22 millió dollárra rúgott, a beszerzések számláit Thain személyesen írta alá, és további ötezer dollárt fizetett a cég többletmunkáinak ellentételezése képpen. (E számla igencsak borsos, ám tény, hogy eltörpül a Merrill már említett óriási veszteségei mellett, és a bankár 2008-as jövedelméhez viszonyítva is bagatell összegről van szó.)


Néhány tétel a listáról: egy közel 88 ezer dolláros szőnyeg, két szék a vendégeknek ugyanennyiért, egy nem egészen 26 ezer dolláros mahagóni asztal, egy 68 ezer dolláros XIX. századi tálalóasztal, egy 35 ezer dolláros komód, vagy éppen egy kávézóasztal 5,8 ezerért. Még egy szemetesért is 1,4 ezer dollárt adtak, igaz, utóbbi pergamenből volt.


A cég névadója olyan hírességeket tudhat ügyfelei között, mint Steven Spielberg, Michelle Pfeiffer, Cindy Crawford és Sir Evelyn de Rothschild, de ő az új amerikai elnök felesége, Michelle Obama lakberendezője is. Utóbbi szolgálataiért a Fehér Ház 100 ezer dollárt fizetett.


Thain egyébként nem csak irodáját, de manhattani lakásának és a New York állambeli Rye városában található 14 hálószobás házának berendezését is Smithre bízta.

A Merrill-vezér másutt sem spórolt: sofőrje egy év alatt közel negyedmillió dollárt vihetett haza, amiből 85 ezer dollár volt az alapbér, 18 ezer a prémium, 128 ezer dollár pedig a túlórapénz. Az AP szerint a topmenedzserek sofőrjei általában ennek felét keresik.