Timosenkó nem akar Ukrajnának pénzt

A volt ukrán kormányfő, Julija Timosenkó ellenzi az újabb IMF-szerződést. Véleménye szerint, a kormány korrupciós célokra használná fel a pénzt, azonban az ellenzék jelenlegi vezetője ezzel lehet, hogy csak saját gyanús ügyet akarja eltussolni.
NAPI, 2010. július 6. kedd, 14:32
Fotó:

Az ukrán ellenzék vezetője, a korábbi miniszterelnök, Julija Timosenkó arra szólította fel az IMF-et, hogy ne adjon Ukrajna számára újabb hitelt, mintegy 15 milliárd dollár értékben - írja a Rosszijszkaja Gazeta. Véleménye szerint, ebből a pénzből a hatóságok a RosUkrEnergo-nak, az orosz-ukrán gáztranzitot bonyolító vállalatnak 5,4 milliárd dollárt utalnának át, ezzel megkönnyítve a korrupciós terveiket.

Timosenkó reakciója annak köszönhető, hogy az ukrán kormány és a Valutaalap megállapodtak arról, hogy a következő két évben 14,9 milliárd dolláros hitelkeretet biztosítanak Ukrajna számára. Szergej Tigipko, miniszterelnök-helyettes szerint a pénz a költségvetési hiány befoltozására és a központi bank aranytartalékainak feldúsítására használják fel.

A RosUkrEnergo pert indított az ukrán kormány ellen: a cég szerint 11 milliárd köbméter földgázt jogtalanul vett el a kormány 2009 telén. A stockholmi választott bíróság júniusban a vállalatnak adott igazat és a kártérítéssel együtt ötmilliárd dollár megfizetésére kötelezte az alperest. Timosenkónak ezért érdeke lehet befeketíteni a jelenlegi kormányt, a gáztranzitért felelős vállalatot és a választott bíróságot, mivel Kijevben kevesen hiszik, hogy nem ő adott volna utasítást a gáz exportálására 2009-ben. Ezen felül, még számot kell adnia arról, hogy a tavaly az IMF-től kapott 12 milliárd dollárt mire költötte el a kormány.

HOZZÁSZÓLÁSOK