Több ezer milliárd áramlik ki az országból számolatlanul

Folyamatosan emelkedik a Magyarországon telephely nélkül tevékenykedő külföldi társaságok száma, és a becslések szerint összforgalmuk több ezer milliárd forint lehet évente.
NAPI, 2009. szeptember 8. kedd, 14:43
Fotó:

Kalocsai Zsolt, az RSM DTM Hungary Zrt. pénzügyi tanácsadó cég elnök-vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: adataik szerint mintegy 1800-2000 olyan külföldi cég van, amely telephely nélkül, ám az EU-s jogszabályok szerint teljesen legálisan tevékenykedik Magyarországon, partnerekkel kötött szerződés kapcsolat, vagy pénzügyi képviselet útján.

A konstrukció, amely alapján tevékenységhez kötötten letelepedés nélkül tevékenykedhet egy uniós vagy harmadik országbeli vállalkozás az Európai Unió bármely országában, az áruk szabad áramlását és az egységes piac megteremtését szolgálja. Ez a megoldás csökkenti a vállalkozások adminisztrációs terheit, és legális lehetőség ad az adóoptimalizálásra.

A telephely nélkül működő külföldi vállalkozás a székhelye szerinti államban fizet adót és fizeti meg a közterheket. Kalocsai Zsolt hangsúlyozta, hogy a külföldi vállalkozás ugyanakkor a tevékenység szerinti államban teljesíti az áfa fizetési kötelezettségét, és természetesen ott ad munkát a partnereinek.

HOZZÁSZÓLÁSOK