A Fiat S.p.A. élni kíván opciós jogával a Chrysler Group LLC további 16 százalékos részesedésének megvásárlására - jelentette be a vállalat. Az olasz autógyártó 1,27 milliárd dollárt fizet az újabb tulajdonrészért azt követően, hogy az amerikai cég visszafizette az USA és Kanada szövetségi kormányától, illetve néhány kanadai államtól a válság idején kapott hitelt. Az USA-nak 5,8 milliárd dollárral, Kanadának 1,6 milliárd dollárral tartozik a cég, amit várhatóan még a második negyedévben törleszt, így a Fiat hamarosan 46 százalékra emelheti 30 százalékos Chrysler-részesedését.

Az ügylet 7,9 milliárd dollárra értékeli az amerikai autógyártót, s egyben jelentős előrelépést jelent azon az úton, amelynek a végén a Fiat többsége kerül partnerében. Az olasz vállalat vezetősége még idén 51 százalékra akarja bővíteni a Fiat tulajdonhányadát, amihez az amerikai kormánytól vásárolna a most bejelentetten felül további öt százalékot. Ezt akkor teheti meg az olasz cég, ha - vállalásának megfelelően - elkezdenek gyártani az Egyesült Államokban egy olyan Chrysler-modellt, amelynek fogyasztása nem haladja meg a 40 gallon/mérföldet (valamivel kevesebb mint hat liter benzin 100 kilométerenként).

A Chrysler tegnap jelentette be, hogy az Egyesült Államokban 23 százalékkal, 287 ezer autóra növelte értékesítését az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. Európában azonban nem egészen 8000 ezer autót tudott eladni a cég, ami majdnem harmadával kevesebb az egy évvel korábbinál.