A jelentés a vállalatokat egy 0-10-es skálán értékelte, ahol a 0 a legkevésbé, a 10 a leginkább átlátható. A pontszámokat az alapján adták, hogy mennyire nyilvánosak az információk a vállalat korrupcióellenes programjáról, szervezeti felépítéséről, és hogy mennyire teszik publikussá a pénzügyi adatokat azokban az országokban, ahol működnek.

A Transparency International 2008-as, hasonló jelentéséhez képest a cégek fejlődtek a korrupcióellenes programjaik nyilvánosságának tekintetében. A legmagasabb pontszámot, 8,3-at a norvég Statoil vállalat érte el, mivel működésének mind a 37 országában jelentős mennyiségű információt közöl a korrupcióellenes programjairól, a leányvállalatairól, a bevételeiről és a befizetett adókról.

A jelentés szerint a bankok és biztosítótársaságok működése a transzparencia szempontjából nagyon gyenge, annak ellenére, hogy az átláthatatlan szervezeti struktúrák nagy szerepet játszottak a gazdasági válság kialakulásában, és hogy azóta komoly erőfeszítések történtek az átláthatóbb működés érdekében a bankszektorban. A jelentésben vizsgált 24 pénzügyi vállalat átlagosan 4,2 pontot ért el.

Az átláthatóság hiánya miatt például nem tudni, hogy egy adott vállalat például hol szerzi a nyereségét, hol fizet adót, hozzájárul-e politikai kampányokhoz. A jelentés szerint a vizsgált vállalatok háromnegyede nem hozza nyilvánosságra, hol vannak bejegyezve a leányvállalatai, és körülbelül a felük nem közöl semmilyen adatot a politikai hozzájárulásaikról.

Lesújtó magyar adatok

Magyarországon a vizsgált 105 vállalatból 51-nek van leányvállalata. Ezek közül csak három, az Allianz, a Deutsche Telekom és az SAP tesz nyilvánosan elérhetővé információkat a bevételeiről. A befizetett társasági adóról egyetlen vizsgált cég sem közöl adatokat Magyarországon. Ezek a lesújtó adatok a többi közép-európai országban is körülbelül azonosak.

A Transparency International szerint a döntéshozóknak olyan jogszabályi környezetet kellene teremteniük, amely biztosítja mindazon cégek átláthatóságát, amelyek exporttámogatásokra pályáznak, vagy állami közbeszerzési eljárásokon indulnak. A befektetőknek meg kellene követelniük a cégek üzleti jelentéseinek átláthatóságát, hogy egy etikusabb, fenntarthatóbb gazdasági növekedést és hatékony kockázatkezelést biztosítsanak.