Kirill Kravcsenko bejelentéséről a Beta szerb hírügynökség adott jelentést.


A cég közgyűlése hétfőn döntött arról, hogy az orosz Gazpromnyeft többségi tulajdonában lévő vállalat zárt körű részvénytársaságból nyílt rt.-vé alakul át. A NIS 51 százaléka van orosz kézben, a fennmaradó 49 százalékból nagyjából 30 százalék a szerb államé, 15 százalék kisrészvényesek tulajdonában van, bő 4 százalék pedig a dolgozóké.


A Gazpromnyeft azzal a feltétellel jutott hivatalosan tavaly februárban többségi részesedéshez a NIS-ben, hogy a 400 millió eurós vételár kifizetésén felül további nagyjából 550 millió eurót fordít korszerűsítésre. Megfigyelők szerint a Gazprom olajipari részlege így is mélyen áron alul szerezte meg a legnagyobb szerbiai benzinkúthálózattal rendelkező NIS-t, amelynek átvétele iránt annak idején a Mol is érdeklődött.


A vitatott vételárra magyarázat lehet, hogy a NIS eladása egy átfogó orosz-szerb energiaügyi megállapodás része volt. Ennek leglényegesebb elemeként eldőlt, hogy Szerbián is áthalad majd a Déli Áramlat földgázvezeték, amely az orosz gázt szállítja nyugatra, Ukrajnát elkerülve.

A Gazprom ezenfelül vállalta, hogy biztosítja az Északkelet-Szerbiában, a román határtól nem messze, a vajdasági Szőllősudvarnoknál (Banatski Dvor) lévő föld alatti gáztározó feltöltését. A létesítményben a tervek szerint az év végéig 470 millió köbméter gázt fognak tárolni, ebből 350 millió köbmétert az orosz cég biztosít.