Az elmúlt két év leggyengébb eredményéről számolt be a Samsung Electronics: a nettó nyereség 30 százalékkal, 2,78 milliárd vonra (2,6 milliárd dollár) csökkent az egy évvel korábbihoz képest - jelentette a BBC. Az elektronikai gyártót sok csapás éri, a termékei iránti kereslet csökkent, és a televíziók piacán dúló brutális árverseny miatt egyre kevesebbet kérhet LCD-tévéiért, illetve paneljeiért. A Samsung a világ legnagyobb memóriachip- és laposképernyő-gyártója.

A cég nehézségeit tetézi a dél-koreai valuta erősödése. A von 11 százalékkal izmosodott a dollárral szemben tavaly június óta, ami megdrágítja a koreai termékeket összevetve az ázsiai-csendes-óceáni térség  más országaiból származó árucikkekkel. Emellett a koreai multik külföldön szerzett jövedelmük hazautalásán is buknak. Elemzők szerint a von további erősödése a jövőben is gondokat okozhat a Samsungnak - becslések szerint akkor lenne igazán nagy baj, ha a von/dollár árfolyam a 1050-es szint alá esne a jelenlegi 1071-ről.

A pesszimisták mellett optimista szakértők is vannak, szerintük a vállalat jobban fog teljesíteni a következő negyedévekben, elsősorban félvezető-üzletága hozhat nagyobb bevételeket a cégnek. Az esetleg romló árfolyam ellenére nőhet a Samsung üzemi nyeresége.