A hármon nagy hitelminősítő cég - a Moody's, a Standard & Poor's és a Fitch - uralmának megtörésére készül egy új intézmény létrehozásával öt ország hitelminősítője. A november 20-tól induló, ARC Ratings néven futó új intézmény a portugál CPR, az indiai CARE, a dél-afrikai GCR, a malajziai MARC és a Brazil SR Rating közös vállalkozásaként lép piacra - írja a Reuters az új szervezet közleményére hivatkozva.

A Moody's, a Standard & Poor's és a Fitch együttesen a hitelminősítői piacnak körülbelül 90 százalékát uralja - ebből az előbbi kettő központja az USA-ban van, míg a Fitch londoni és New York-i központtal is rendelkezik. Az ARC szerint a három nagy, piacot uraló vállalat oligopol helyzetet teremtett, Amerika-centrikus és hajlamos hibák elkövetésére - ahogy ezt a 2008-as amerikai subprime válság és az eurózóna jelenlegi problémái is mutatják.

Az ARC vezető hitelminősítője Uwe Bott, míg vezérigazgatója Jose Pocas Esteves lesz - utóbbi jelenleg a portugál CPR szakembere. Az intézményt az Európai Értékpapír-piaci Hatóságnál (ESMA) jegyezték be.