Új kihívót kaptak a nagy hitelminősítők

Öt ország hitelminősítője új globális hitelminősítő ügynökség létrehozását jelentette be, miután az alapítók véleménye szerint az ezt a piacot uraló három nagy cég már nem tud megfelelni a globalizált világ által támasztott követelményeknek - írja a Reuters.
Napi.hu, 2013. november 12. kedd, 19:37
Fotó: Napi.hu

A hármon nagy hitelminősítő cég - a Moody's, a Standard & Poor's és a Fitch - uralmának megtörésére készül egy új intézmény létrehozásával öt ország hitelminősítője. A november 20-tól induló, ARC Ratings néven futó új intézmény a portugál CPR, az indiai CARE, a dél-afrikai GCR, a malajziai MARC és a Brazil SR Rating közös vállalkozásaként lép piacra - írja a Reuters az új szervezet közleményére hivatkozva.

A Moody's, a Standard & Poor's és a Fitch együttesen a hitelminősítői piacnak körülbelül 90 százalékát uralja - ebből az előbbi kettő központja az USA-ban van, míg a Fitch londoni és New York-i központtal is rendelkezik. Az ARC szerint a három nagy, piacot uraló vállalat oligopol helyzetet teremtett, Amerika-centrikus és hajlamos hibák elkövetésére - ahogy ezt a 2008-as amerikai subprime válság és az eurózóna jelenlegi problémái is mutatják.

Az ARC vezető hitelminősítője Uwe Bott, míg vezérigazgatója Jose Pocas Esteves lesz - utóbbi jelenleg a portugál CPR szakembere. Az intézményt az Európai Értékpapír-piaci Hatóságnál (ESMA) jegyezték be.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2013.11.12 21:24

Miért is jó nekünk, ha 5 másik ország cégei mondanak ítéletet, ha azok között sincs kis hazánk?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Antiifreemaison, 2013.11.12 20:39

Ideje volt már ez ! Szorul a hurok a Világkifosztó -háttérhatalmi -kufár csürhe nyakán !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html