Két nappal a vasárnapi választások előtt jelentette be a francia Carrefour, Európa legnagyobb kiskereskedelmi áruházlánca, hogy megválik görögországi érdekeltségétől - jelentette a Wall Street Journal. A társaság eladja ottani közös vállalkozásukban birtokolt 50 százalékos részesedését a Marinopulosz családnak, ami 220 millió euró kiadással jár.

A vételárat nem közölték, a Carrefour cégcsoportjában csak a görög tagvállalat volt veszteséges tavaly. A franciák azzal indokolják a lépést, hogy Görögországban túl kockázatos üzletelni.

Ennek tükrében érdekes, hogy a tíz éve csődben lévő Argentínában megvásárolják a 129 szupermarketből álló, veszteségekkel küszködő EKI áruházláncot. Az elmúlt évben Görögországban több mint nyolc százalékkal, 2,5 milliárd euróra estek a Carrefour bevételei, míg meglévő argentin érdekeltsége több mint ötödével, 3,01 milliárd euróra növelte forgalmát (változatlan devizaárfolyamon számolva). A Carrefour tavaly csalódást okozott befektetőinek: értékesítése lassan nőtt, profitja hanyatlott.

Az áruházlánc bejelentése egy nappal követi azt a hírt, amely szerint hasonló lépést fontolgat a második legnagyobb francia bank, a Crédit Agricole. A görög Emporiki bank tulajdonosa akkor távozna, ha Görögország elhagyná az eurózónát, ami becslések szerint ötmilliárd eurót meghaladó veszteséget okozna neki.