2010-ig a világ 16 vezető gyártója együtt növekedett a globális gyógyszeripari szektorral. Ez azonban 2011-ben megváltozott, amikor a legnagyobbak növekedése lelassult, és ez a folyamat 2012-ben is folytatódott. Az Ernst & Young előrejelzése szerint a következő években az olló tovább nyílik majd - ismerteti Dezse Margaret, az Ernst & Young Tranzakciós Tanácsadási Szolgáltatások vezető partnere a tanácsadó cég közleményében.

Az elmúlt években a legnagyobb árbevételt elérő amerikai, európai és japán gyógyszeripari cég a tevékenységét a fejlődő piacokra is egyre jobban kiterjesztve próbálta emelni árbevételét. Ezeknek a jellemzően originális gyártóknak a piacrész-csökkenéséhez hozzájárul, hogy számos készítmény szabadalmi védettsége világszinten lejár ezekben az években. Mivel számukra az organikus növekedés kilátásai nem túl kedvezőek, 2013-ban várhatóan minden korábbinál nagyobb hangsúlyt fektetnek a felvásárlásokon és fúziókon keresztül történő növekedésre.

A magyar gyártók alapvetően generikus vállalatok, így a szabadalmak lejártából származó bevételcsökkenés őket nem érinti - mutat rá a tanulmány. Éppen ellenkezőleg: a globális trendbe illeszkedően, elsősorban a külpiacokra támaszkodva, és kihasználva a generikus termékek iránti kereslet világszintű megerősödését, az elmúlt években a világ vezető originális gyártóinál magasabb növekedést tudtak felmutatni.

E növekedési ütem fenntarthatóságának azonban - az originális gyártókhoz hasonlóan - az ő esetükben is kulcsa a rendelkezésükre álló források leghatékonyabb befektetése, ezek között a megfelelő szinergiákat és piaci pozíciót ígérő akvizíciós célpontok kiválasztása. Kiemelt figyelmet érdemelnek azok a céltársaságok, amelyek lehetőséget teremtenek olyan nagy potenciállal rendelkező, új szegmensekbe történő belépésre, mint például a csak speciális technológiával legyártható termékek vagy a bioszimiláris gyógyszerek piaca.