Újabb fronton előzte le az Apple a Microsoftot

Növelte bevételét és nyereségét a Microsoft az idei első három hónapban, a nagy vetélytárs Apple profitját azonban nem tudta felülmúlni, amire soha korábban nem volt példa.
MTI-Eco, 2011. április 29. péntek, 09:50
Fotó: Napi.hu

Az amerikai Microsoft helyi idő szerint csütörtökön megjelent beszámolója szerint a bevétel 16,4 milliárd dollár volt a január-márciusi időszakban, 13 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az adózott nyereség 31 százalékkal 5,23 milliárd dollárra emelkedett, az Apple viszont az iPhone és az iPad kirobbanó sikere révén jóval nagyobb, 5,99 milliárd dolláros profitot ért el.

Piaci tőkeértéket tekintve az Apple már tavaly átvette az elsőséget, most pedig nyereségtermelő képességben is megelőzte legnagyobb riválisát. A Microsoft relatív sikertelenségének és az Apple sikerének nagyjából ugyanaz az oka: a klasszikus asztali, személyi számítógép (PC) piac hanyatlása, és a laptopok, notebookok forgalmát is visszavető táblagépek, valamint az okostelefonok előretörése.

A jellemzően PC-vel vagy laptoppal együtt értékesített Windows operációs rendszer révén elért árbevétel 4 százalékkal 4,4 milliárd dollárra csökkent az év első három hónapjában. Elemzők 4,64 milliárd dollárra számítottak, és felhívták a figyelmet, hogy sorban a második negyedévben marad el a Windows eredménye a várakozásoktól.

Ugyanakkor az üzleti szoftverek - elsősorban az Office 2010 üzleti programcsomag - értékesítését végző üzletág bevétele 21 százalékkal 5,3 milliárd dollárra nőtt, üzleti eredménye pedig 24 százalékkal 3,1 milliárd dollárra emelkedett. A vállalati hálózatok üzemeltetését támogató szoftvereket fejlesztő Server and Tools üzletág is jól teljesített, bevétele 11 százalékkal 4,1 milliárd dollárra, üzleti eredménye ugyancsak 11 százalékkal 1,4 milliárd dollárra nőtt.

Nőtt az online szolgáltatásokból szerzett bevétel is - 14,5 százalékkal 648 millió dollárra -, a Bing pedig felzárkózott a harmadik helyre a keresőprogramok népszerűségi listáján, de a marketingköltségek és a Yahoo-val közös tevékenységek költségei miatt végül 729 millió dolláros veszteséggel zárt az üzletág.

A legjobb eredményeket a szórakoztató-elektronikával foglalkozó üzletág érte el a Microsoft üzleti évének márciussal véget ért harmadik negyedévében. A legtöbb bevételt az Xbox játékkonzol és a hozzá való Kintect mozgásérzékelős játékvezérlő termelte. Az Xboxból 2,7 millió darab kelt el 3 hónap alatt, ami 79 százalékos növekedés 2010 első negyedévéhez képest. Az üzletág bevétele így 60 százalékkal 1,9 milliárd dollárra, üzleti eredménye 50 százalékkal 225 millió dollárra emelkedett.

Probléma, hogy ezeken az eszközökön korántsem lehet akkora nyereséget elérni, mint a szoftvereken, a Nokiával kötött partneri megállapodásnak pedig csak 2012-ben lehet konkrét eredménye, akkor jelenhetnek meg Windows Phone 7 operációs rendszerrel működő első Nokia okostelefonok a piacon.

HOZZÁSZÓLÁSOK