Újabb hitelminősítő listájára kerülhet fel Magyarország

A Dominion Bond Rating Service (DBRS) nevű kanadai hitelminősítő azt tervezi, hogy további 19 országot vesz fel a következő két-károm évben az általa értékelt országok listájára. A DBRS egyebek között Magyarországot is értékelés alá vonná.
MTI-Eco, 2015. november 18. szerda, 18:34
Fotó: Napi.hu

Fergus McCormick, a DBRS államadós-besorolásokkal foglalkozó vezetője a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva szerdán elmondta, hogy az Európai Unió, illetve a 19 legnagyobb gazdaságból és az EU-ból álló G20-csoport tagállamaival több mint duplájára bővítené az általa minősített szuverén, illetve nemzetek feletti hitelfelvevők jelenleg 37 tagú listáját.

Az uniós országok közül Magyarország mellett Luxembourgot, Szlovéniát, Lengyelországot, Szlovákiát, Csehországot, Horvátországot, Romániát, Bulgáriát és a három balti köztársaságot, valamint Indonéziát, Dél-Koreát, Dél-Afrikát, Oroszországot, Szaúd-Arábiát, Szingapúrt és Hongkongot szemelte ki a kanadai vállalat.

A nem titkolt cél az, hogy versenyt támasszon a három legnagyobb hitelminősítőnek, a Standard & Poor's-nak, a Moody's Investors Service-nek és a Fitch Ratingsnek. Az alaptevékenységének kiterjesztését célzó növekedési terv keretében a DBRS bővíti New York-i és londoni irodájának létszámát.

Az 1976-ban alapított DBRS 2006-ig csak Kanada esetében végzett hitelminősítést. Az európai minősítési piacon 2007-ben jelent meg. A három nagy hitelminősítő mellett az egyetlen társaság, amelyet az Európai Központi Bank elfogad, azaz értékelését felhasználhatja az egyes hitelek esetében a fedezeti követelmények megállapításakor.

A Standard & Poor's, a Moody's Investors Service és a Fitch Ratings egyaránt több mint száz szuverén adósbesorolást tart nyilván.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2015.11.18 18:50

Kik azok a hitelminősítők, ki bízta meg őket és kit érdekelnek?

Válasz, ha Magyarország nem jó helyezéts ka: senki, senki nem bízta meg őket és senkit nem érdekelnek.

Válasz, ha Magyarország pozitív módon szerepel bármiképpen: alapvető nemzetközi pénzügyi intézmények, a világgazdaság szereplőinek elsőszámú információ-szállítói és mindenkinél megbízhatóbbak.

Szabad a gazda!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html