Újabb kölcsönt kérhet az Alitalia

Újabb kölcsönt kérhet hitelezőitől egy 300 millió eurós (90 milliárdos) tőkeemelés után is a nehéz anyagi helyzetben lévő olasz Alitalia légitársaság.
MTI-Eco, 2014. január 14. kedd, 18:33
Fotó: Napi.hu

Gabriele Del Torchio, a cég hétfői igazgatósági ülésén újraválasztott vezérigazgatója azt mondta, erre a lépésre akkor kerülhet sor, ha nem sikerül az üzleti tervben megfogalmazott célokat elérni.

Az Alitaliának azért van szüksége az újabb forrásokra, hogy átszervezze hálózatát. A korábban a belföldi és regionális járatokra koncentráló légicég ezen a területen nehezen bírja a versenyt a diszkont légitársaságokkal és a nagy sebességű vonatokkal, ezért jövedelmezőbbé alakítaná hosszú távú járathálózatát.

Ebben az abu-dzabi székhelyű Etihad Airways lehet a partnere, amely egyes értesülések szerint akár 40 százalékos részesedést is szerezhet olasz riválisában. Erről Gabriele Del Torchio azt mondta, egyelőre puhatolózó tárgyalások voltak, és jelezte: az Air France-KLM-csoport is jelezte: érdekelt lenne egy együttműködés kialakításában.

A római Fiumicino repülőtérről üzemelő Alitalia 2013 októberében újra csődvédelmet kért, miután az év első felében 294 millió eurós veszteséget és egymilliárdos adósságot jelentett. Korábban 2009-ben, az akkor még állami tulajdonban lévő cég szintén csődvédelembe menekült, akkor olasz befektetők egy csoportja, és az Air France-KLM-csoport mentette meg az Alitaliát, cserébe a francia-holland társaság 25 százalékos részesedést szerzett az olasz cégben.

HOZZÁSZÓLÁSOK