Nem változtatott az irányadó, 0,25 százalékos kamaton csütörtökön a svájci nemzeti bank (SNB), ám azt közölte, hogy fenntartja az expanzív monetáris politikát, és minden szükséges lépést megtesz az árstabilitás biztosítása érdekében, amennyiben a lefelé mutató kockázatok megjelennek, valamint a frank erősödésén keresztül újra deflációs veszélyek jelentkeznek.

Az első értékelések szerint a jegybank közlése - miközben a devizapiaci intervencióról nem szólt, ami úgy is értékelhető, hogy nem zárta ki a frankeladások lehetőségét - a korábbiaknál kisebb elszántságot tükröz. Márciusban még azt jelezte az SNB, hogy határozottan fog cselekedni, hogy megakadályozza a frank túlzott felértékelődését az euróval szemben.

Ez a hagnemváltás tovább erősítette a frankot az euróhoz viszonyítva, a keresztárfolyam 1,3765-re süllyedt.

Devizapiaci kereskedők szerint az elmúlt év óta az SNB többször is agresszíven beavatkozott a frank gyengítése érdekében, ám a jegybank egyetlen ilyen intervenciót sem ismert be. Igaz, az SNB devizatartalékai mindeközben jelentősen nőttek, az intézmény elnöke, Philipp Hildebrand pedig csütörtökön arról beszélt, hogy az elmúlt hónapokban végrehajtott külföldideviza-vásárlások hatékony eszközt jelentettek a deflációs kockázatok elkerüléséhez.

Az is az SNB engedékenységét jelezheti, hogy a közlemény szerint bár az euró frankhoz viszonyított gyengülése nem tesz jót a svájci exportnak, a külső kereslet növekedése támaszt jelent.

Az SNB kismértékben felfelé módosította idei és jövő évi inflációs prognózisát: erre az évre 0,7 százalék helyett 0,9, 2011-re pedig 0,9 százalék helyett 1 százalékot vár, amit 2012-ben 2,2 százalékos ütem követhet.