Újra éleződik a gázárvita

Az ukrán kormány nem fog hozzájárulni ahhoz, hogy az orosz Gazprom gázmonopólium felvásárolja ukrán partnerét, az ország gázimportját lebonyolító Naftogazt - tette közzé Mikola Azarov miniszterelnök álláspontját a kormányfő titkársága csütörtökön.
NAPI, 2010. szeptember 10. péntek, 19:54
Fotó:

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Kijev új megállapodást akar kötni Moszkvával a gázszállításokról, de ennek nem lehet része, hogy az alacsonyabb árért cserébe a két vállalat egyesüljön, mert ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy az ukrán gázvezetékrendszer orosz kézbe kerülne.

Az orosz kormány korábban jelezte, hogy a diszkont egyik ellentételezése ez lehetne, ám ukrán partnere ehelyett a Gazprom és a Naftogaz egyenlő részesedésével létrehozandó közös vállalkozáson gondolkodik, amely ukrajnai exportra termelő oroszországi gázmezők feltárásával foglalkozna - mondta Vitalij Lukjanyenko, a kormányfő szóvivője.

Azarov a hónap elején kijelentette, hogy országa újra akarja tárgyalni a január elején kötött, majd áprilisban módosított gázárszerződést Moszkvával.

Ugyanakkor a Reuters tudósítása szerint hangsúlyozta, hogy semmiképpen sem folyamodnak zsaroláshoz céljuk elérése érdekében, azaz nem fajulhat a vita az Európa gázellátását megbénító konfliktussá.

A januári egyezség szerint 2010-től Ukrajnának - negyedéves felülvizsgálat mellett - az európai szállítási árat kellene megfizetnie a gázért.

Ezt a megállapodást áprilisban úgy módosították, hogy Kijev a következő tíz évben ezer köbméterenként 100 dollár kedvezményt kap a gáz árából évi 40 milliárd köbméter átvételéig - cserébe az orosz flotta 2042-ig használhatja a Krím-félszigeten lévő Odessza hadikikötőjét.

A probléma az, hogy a fél évvel ezelőtti 350-360 dollár/1000 köbméterről mostanra 390 dollárra drágult az energiahordozó, ami a kedvezmény ellenére túl magas az ukrán fogyasztóknak.

Ukrajna az IMF-fel kötött hitelmegállapodás keretében vállalta, hogy megszünteti a lakosság gázvásárlásainak állami támogatását, ami másfélszeresére növelte az árat.

HOZZÁSZÓLÁSOK