Újra indulhat a termelés a Saabnál

A Saab vezérigazgatója kedden a vállalat alkalmazottainak azt a tájékoztatást adta, hogy a mintegy hat hetes leállás után a kínai befektetővel létrejött megállapodásnak köszönhetően a jövő hét végén indulhat meg újra a munka a gyártósorokon.
MTI-Eco, 2011. május 17. kedd, 19:08
Fotó:

Victor Muller a Saab trollhattani üzemében összehívott gyűlésen jelentette be a termelés újraindítását. Eric Geers, a Saab szóvivője a vezérigazgatót idézve közölte, hogy a termelés "akár már a jövő hét végén is megkezdődhet", bár erre nem adható garancia. "Nem tudunk egyelőre pontos dátumot mondani, még meg kell állapodni a beszállítókkal is" - tette hozzá.

A Spyker Cars, a Saab tulajdonosa hétfőn jelentette be a finanszírozási megállapodás megkötését a kínai Pangda Automobile Trade Co Ltd vállalattal, ami középtávon fedezni tudja a Saab forgóeszköz igényeit. A megállapodás értelmében a kínai vállalat 30 millió eurót fizet ki azonnal a Saabnak a Kínába szállítandó autókért.

A Saab előző próbálkozása egy kínai befektetővel a kínai kormány engedélyének hiányában bukott meg. A kínai vállalatoknak állami engedélyt kell szerezniük külföldi beruházásokhoz. Mivel azonban a Pangda autókereskedő vállalat és nem gyárt autót, ezért nincs szüksége állami engedélyre autók vásárlásához.

A Pangda és a Saab között létrejött megállapodás értelmében a Pangda két tételben vásárol autókat a Saabtól, egy 30 millió eurós és egy 15 milliós tételben. A Pangda 24 százalékos tulajdonrészt is szerez majd a Saab tulajdonosában a Spykerben 65 millió euróért, azaz 4,19 eurós részvény árfolyamon.

A Pangda a Toyota, Honda és Subaru márkakereskedője Kínában.

HOZZÁSZÓLÁSOK