Újra megmutatta a megoldást a guruk királya

Úgy foglalt állás a Coca-Cola menedzsmentjének javadalmazásával kapcsolatban a tőzsdék koronázatlan királyának tartott Warren Buffett, hogy nemet is mondott, meg igent is. Korábban kell felkelnie annak, aki olyan döntést vár tőle, amit nem akar meghozni.
Napi.hu, 2014. április 24. csütörtök, 14:41
Fotó: Reuters

Warren Buffett milliárdos befektető, aki Berkshire Hathaway Inc. társaságán keresztül a Coca-Cola legnagyobb tulajdonosa, eltúlzottnak tartja az üdítőitalcég menedzsmentjének új fizetését, ám az erről döntő közgyűlési szavazáson nem vett részt. A Bloombergnek nyilatkozva azzal indokolta trükkös megoldását, hogy sose tudna a Coca-Cola vezetőségének hivatalos javaslata ellen szavazni, de az új javadalmazási tervvel sem ért egyet.

A végeredmény az lett, hogy a részvényesek 83 százalékos szavazati aránnyal támogatták a vezetők díjazását jelentősen megemelő előterjesztést. David Winters, akinek Wintergreen Advisers befektetési alapja 2,5 millió Coca-Colca-részvényt birtokol, ezzel elvesztette a terv megváltoztatása érdekében indított harcát. Véleménye szerint a változtatás négy év alatt 13 milliárd dollárt juttat a menedzsmentnek a meglévő részvényopciós programból fakadó jövedelmen felül, ami 16,6 százalékkal értékeli le a befektetők kezében lévő Coca-Cola-papírokat.

Vesztes csata

Winters az elmúlt két hónapban igyekezett maga mellé állítani a többi részvényest, köztük a Buffett-et is, amely 400 millió papírjával 9,1 százalékos tulajdonosa az üdítőitalcégnek. A menedzsment azzal védekezett, hogy az részvényopciós program az elmúlt három évben évente csupán évi egy százalékot faragott le a részvények értékéből, a pluszjövedelmet csak megfelelő teljesítmény elérése esetén vehetik fel a vezetők, az opciós papírok kiosztásából fakadó értékvesztést ellensúlyozza a Coca-Cola-papírok egy részének visszavásárlása, továbbá a vállalat 2013-ban 6400 alkalmazottjának kínált részvénykompenzációt ösztönzésképpen.

Buffettnek számos oka volt arra, hogy kifogásai ellenére ne menjen szembe a Coca-Cola vezetőségével. Mindenekelőtt a vállalat a Berkshire Hathaway egyik legjobb befektetése. A cég részvényeit a nyolcvanas évek óta vásárolják, értékük összesen 12-szersére nőtt azóta. A csomag jelenleg 16,3 milliárd dollárt ér. Emellett Buffett jó viszonyban van Muhtar Kenttel, az üdítőital-gyártó vezérigazgatójával. Végül fia a Coca-Cola igazgatóságában ül 2010 óta (őt nem érinti a vitatott ösztönzőprogram). Buffett eddig még egyetlen Coca-Cola-szavazást sem hagyott ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK