A vártnál is nagyobb mértékben, 56 százalékkal, 301 millió euróra csökkent az osztrák OMV olaj- és gázipari vállalat EBIT nyeresége az egy évvel korábbihoz képest. A szakértők 351 millió eurót vártak. A nettó eredmény - kisebbségi részesedések figyelembevételével - 208 millió euró veszteség lett.

Az olajtársaságot az alacsony olajkereslet és olajár sújtja, emellett a cég közleménye szerint jelentős veszteséget okoztak a török Petrol Ofisi leányvállalatnál a kedvezőtlen árfolyamváltozások, továbbá Borealis vegyipari vállalat termékei iránti kereslet visszaesése.

A cégvezetés igen hullámzó nyersolajárakat, dollár/euró árfolyamot és ebből fakadóan változó finomítói árrést vár 2009-ben. A 2008-as osztalék 1 euró lesz szemben az egy évvel korábbi 1,25-tel.

Wolfgang Ruttenstorfer vezérigazgató decemberben azt mondta, hogy 2009-ben várhatóan csökken a vállalat nyeresége, mivel a gazdasági válság mérsékli az olajkeresletet és ezzel a fekete arany árát. Az OMV részvényei értékük mintegy felét vesztették el az elmúlt hat hónapban, mivel a befektetőket aggasztja a vállalat erős kitettsége az európai feltörekvő piacoknak.