Noyer az Europe 1 rádiónak adott nyilatkozatában azt mondta, egyetért a korábbi előrejelzéseiket fölfelé módosító intézmények véleményével, így az IMF-ével is. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) múlt héten nyilvánosságra hozott globális gazdasági előrejelzése szerint a 2009-es 1,3 százalékos GDP-csökkenést követően a világgazdaság 2,9 százalékkal bővülhet 2010-ben. Korábban a Valutaalap 1,4 százalékos globális zsugorodást prognosztizált 2009-re, majd jövőre 2,5 százalékos GDP-növekedést.

Tavasz óta pozitív jeleket látunk, a javulás egyre gyakrabban mutatkozik - mondta az Európai Központi Bank (ECB) egyik első embere. Nem kérdés, hogy ez sokkal gyorsabban történik, mint ahogyan azt korábban várták - tette hozzá.

Noyer, aki a francia központi bank kormányzója is egyben, alapvetően bizakodó, bár szerinte az óvatosságra szükség van. Mindemellett, amíg a munkanélküliség magas marad, addig "a dolgok továbbra is törékenyek" - tette hozzá. Christian Noyer a valuták stabilitásának fontosságára is felhívta a figyelmet, mert ez is a fellendülés feltétele.

Az ECB egy másik tanácstagja, Erkki Liikanen azt mondta, a bank előrejelzése szerint az euróövezet gazdasága az aktuális, harmadik negyedévben már növekedni fog, és a világgazdaság is stabilizálódni kezdett. "A szabadesés véget ért, a bizakodás növekszik" - fogalmazott a finn központi bank vezetője. Szerinte a globális gazdaság már túl van a nehezén, az árupiacok és az olajár emelkedtek, Kína és India pedig gyorsan növekszik.