A varsói érsekség és a Szent Barbara plébánia megkapta a Szentszék engedélyét, hogy egy világi vállalattal összefogva a lengyel főváros talán legértékesebb telkén, a központban , a Nowogrodzka és az Emili Plater sarkán a város egyik legmagasabb felhőkarcolóját építsék fel - számolt be az Eurobuild.

A BBI Developmenttel létrehozott PW SPV-be az érsekség és a plébánia csak szimbolikus összeggel száll be, a telket és az azzal járó jogokat viszik a közös vállalkozásba, ennek fejében viszont övék annak közel 55 százaléka.

A telekre egy 55-60 ezer négyzetméteres, 170 méter magas irodaházat emelnek, de igyekeznek alkalmazkodni a piac elvárásaihoz, így a hely egy részét más célra, akár szálloda vagy lakások céljaira is készek felhasználni. A tervek szerint az építkezést jövő év első negyedében kezdik el, és 2018 vége felé fejezik be.

A hihetetlen tempóban fejlődő varsói építkezések közül a következő az egyházi irodaháztól csupán néhány sarokra álló Zlota 44 egy 52 emeletes, stilizált vitorlára emlékeztető épület, amely - mire 2017-ben átadják - Európa egyik legmagasabb lakóépülete lesz. Ennek is a BBI Development az egyik tulajdonosa amerikai partnerével, az Amstarral.

A Zlota lakásai az abszolút csúcsot fogják jelenteni a varsói ingatlanpiacon - négyzetméterük 9 675 dollár, miközben az átlagos négyzetméterár Varsóban, ahol a legdrágább Lengyelországban, kevesebb mint 2626 dollár.