Vége az olcsó ingatlanok korszakának az USA-ban?

Emelkedtek az ingatlanárak az Egyesült Államok 20 nagyvárosában, miután az eladások nagy lökést kaptak az adójóváírásnak köszönhetően - írja a Bloomberg.
Kővári Dániel, 2010. június 29. kedd, 15:56
Fotó:

Az S&P/Case-Shiller ingatlan értékeket vizsgáló indexe 3,8 százalékos növekedést mutat 2009 áprilisához képest - ez a többlet már a válság előtti periódust idézi, hiszen utoljára 2006 szeptemberében növekedett legalább ennyivel ez a szám. A növekedés mértéke meghaladta a Bloomberg elemzői konszenzusát, amely 3,4 százalékot prognosztizált.

Elemzői vélekedések szerint - akik között megtaláljuk Karl Case-t és Robert Shillert is, az index alkotóit - sokkal jobb képet kaphatunk az ingatlanpiacról, ha az előző hónaphoz viszonyítunk - ebben a viszonylatban 0,4 százalékos pozitív elmozdulást láthatunk a márciusi értékhez képest, ez akár fordulópont is lehet, hiszen 0,2 százalékos csökkenés realizálódott márciusban. A kiigazítatlan árak 0,8 százalékos áprilisi emelkedésről tanúskodnak.

Ha vetünk egy pillantást az érintett városokra, akkor láthatjuk, hogy a legjobban San Franciscoban drágultak az ingatlanok (18 százalékkal), míg a házak Las Vegasban 8,5 százalékot veszítettek értékükből. Ha kiigazítatlan havi bázison számolunk, akkor a húsz érintett nagyvárosból mindössze kettőben - New Yorkban és Miamiban - nem nőttek a házárak.

Az amerikai kormányzat a közelmúltban elfogadott adójóváírással kapcsolatos döntése segítette az ingatlanpiac rehabilitációját.

HOZZÁSZÓLÁSOK