Bajban a vegyipari óriás

Jelentős, 3,32 százalékos veszteségben zárta a kereskedést a BASF német vegyipari cég a frankfurti tőzsdén kedden a vállalat által kiadott profitfigyelmeztetés hatására.
Szepesi Anita, 2019. július 9. kedd, 21:26
Fotó: MTI/EPA

A ludwigshafeni székhelyű vállalat közölte, hogy az idén várható bevételei és üzemi eredménye egyaránt jóval alacsonyabb lesz az eddig vártnál a gazdasági növekedés és az ipari termelés növekedésének globális lassulása miatt - írta az MTI.

A BASF külön kiemelte, hogy gyengült az autók iránti kereslet, különösen Kínában, míg a rossz időjárás Észak-Amerikában vetette vissza a mezőgazdaságban használt termékek értékesítését. Az amerikai-kínai kereskedelmi háború ugyancsak kedvezőtlen hatást gyakorolt az eredményekre.

Az év eleje óta nem csillapodtak a kereskedelmi viták az Egyesült Államok és partnerei, különösen Kína között. A G20-csoport június végi csúcstalálkozója azt mutatta, hogy nem várható gyors enyhülés a második fél évben - mutatott rá a német cég a hétfő este kiadott közleményében.

A BASF immár arra számít, hogy az adózás, kamatfizetés és rendkívüli tételek előtti eredménye akár 30 százalékkal is csökkenhet a tavalyihoz képest, miközben eddig 1-10 százalékos növekedést várt. Az árbevétel pedig valószínűleg inkább kisebb lesz a tavalyi 63 milliárd eurónál, semmint nagyobb, pedig a múlt hónapban még emelkedést prognosztizáltak.

Hét hónapon belül második alkalommal adott ki profitfigyelmeztetést a BASF, amely július 25-én teszi közzé második negyedéves beszámolóját.

A Magyarországon is jelenlévő BASF a világ legnagyobb vegyipari cége, széles termékválasztéka a vegyszerektől és műanyagoktól, a speciális adalékokon és mezőgazdasági termékeken át a nyersolajig és földgázig terjed. Tavaly év végén mintegy 122 ezer embert foglalkoztatott a világon, ebből 39 ezret Ludwigshafenben.

A vállalat június végén jelentette be, hogy átalakítja szervezetét, hogy megteremtse a fokozottabb ügyfélközelség, a megnövekedett versenyképesség és a jövedelmezőbb növekedés feltételeit. Áramvonalasítja adminisztrációját, erősíti a szolgáltatások és a régiók szerepét, valamint egyszerűsíti az eljárásokat és a folyamatokat. A BASF az átalakítás keretében 2021 végéig világszerte mintegy 6000 munkavállalót bocsát el.

HOZZÁSZÓLÁSOK