Amennyiben a svájci gazdaságot érintő lefelé mutató kockázatok megjelennek, illetve a frank erősödésén keresztül újra deflációs veszéllyel fenyegetnek, a svájci nemzeti bank (SNB) minden szükséges intézkedést meg fog tenni az árstabilitás biztosítása érdekében - jelentette ki hétfőn Philipp Hildebrand, az intézmény elnöke. Hozzátette: az SNB közép- és hosszú távon minden eszközzel harcolni fog a defláció ellen, illetve az árstabilitás megőrzése érdekében.

A hazai frankhitelesek által remélt, a deviza gyengítését vagy legalább féken tartását célzó rövid távú intézkedésekről Hildebrand azért nem beszélt, mert deflációs kockázatokról most nincs szó.

Thomas Jordan, az SNB alelnöke egy hétfő esti tévéinterjúban ugyanis azt mondta, hogy jelenleg nincs szükség azonnali devizapiaci intervencióra, mert a deflációs veszélyek nagyrészt eltűntek.

Jordan ezzel az SNB legutóbbi, június 17-ei kamatdöntéséhez kiadott kommentárban foglaltakat ismételte meg: jegybank akkor szintén azt közölte, hogy a deflációs kockázatok jórészt eltűntek.

A jegybank - bár az egyes akciókat nemigen szokta bevallani - eddig rengeteget költött a svájci frank erősödésének megakadályozására. Az euróvételek legfeljebb csak lassítani tudták a svájci deviza felértékelődését, de az elmúlt év első hónapjaihoz képest mára így is 11-12 százalékkal drágult a frank az euróhoz viszonyítva. (Forintban számolva viszont még mindig valamivel olcsóbb a frank, mint a múlt év elején, hiszen akkor 215-ön is megfordult a jegyzés. Igaz, ez sovány vigasz azoknak, akik még 150-160 forintos kurzusnál adósodtak el.) A CHF az elmúlt napokban rekorderős szinten, 1,3590 környékén is megfordult az euróval szemben.

Azóta, hogy az SNB 2009 márciusában megkezdte a devizavásárlásokat a frank ellenében, a múlt hónapban nőtt a leginkább a jegybanki devizatartalék nagysága. Májusban már 239 milliárd frankon állt a tartalék, az áprilisi 153,6 milliárd után. Mindez azt jelenti, hogy az év eleje óta több mint a kétszeresére nőtt az állomány.

Hildebrand elismerte, hogy az SNB által alkalmazott stratégia nem kockázatmentes: a rizikó elsősorban a jegybank mérlegében felhalmozódott devizaállományból fakad. Ez a kockázat annak a tehernek az eredménye, amit az SNB azért vállalt fel, hogy megvédje a svájci gazdaságot a deflációtól.

A jegybanknak van elegendő tőkéje ahhoz, hogy a nagy veszteségeket is elviselje - hangsúlyozta Hildebrand. Hozzátette: jelenleg kedvezőek a svájci gazdaság kilátásai, mert bár az exportot fékezi az erős frank, a külső kereslet növekedése élénkítőleg hat a kivitelre.