A bank, amely a világ egyik legnagyobb ingatlanvagyonát kezeli, jócskán profitált a legutóbbi időkiga tartó kínai ingatlanpiaci boomból. Februárban azonban már estek az ingatlanárak Kínában is, ráadásul a banknál kénytelen-kelletlen elbocsátották egyik igazgatójukat, miután a jelek szerint a vezető megsérthette az USA külföldön történő korrupciós gyakorlatról szóló törvényét. Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) dokumentumában bejelentett esett mögött vélhetően megvesztegetési gyanú állhat.

Kínában a sajtóhírek szerint a korrupció amúgy is áthatja a gazdasági életet. Az elbocsátott Garth Peterson afféle sztárüzletember volt, aki a sanghai ingatlanpiac erős embere volt - hivatkozik a New York Times forrásaira. Főnökét, aki a globális ingatlanüzletág feje volt, ugyancsak pihenni küldték.

Peterson a bank legmagasabb rangú kínai ingatlanüzleti vezetője volt, és a Morgan Stanley az amerikai és kínai hatóságok felé egyaránt jelezte, hogy Peterson bizonyos üzleteket készpénz vagy ajándékok segítségével igyekezett biztosítani partnereinél. Peterson üzletfelei olykor kínai állami tisztviselők voltak. A Shanghai Securities Daily pénteki sikkében arról írt, hogy Kína több, a bankhoz kötődő ügyletet vizsgál.