A VW hétfőn 29,9 százalékról 30,47 százalékra növelte részesedését a MAN törzsrészvényeit tekintve, 30 százalék feletti tulajdonrész pedig a német jog alapján arra kötelezi a társaságot, hogy vételi ajánlatot tegyen valamennyi részvényesnek - áll a közleményben.

A VW a MAN törzsrészvényekért várhatóan 95 eurót, az elsőbbségi részvényekért nagyjából 60 eurót ajánl majd darabonként - áll a hétfőn kiadott közleményben.

A társaság a MAN és a svéd Scania összeolvadását készíti elő a felvásárlással. A VW a Scaniában az irányítási jogokat biztosító részesedéssel rendelkezik. Közleménye szerint a MAN, a Scania és a VW erőinek egyesítésével "integrált haszongépjármű-gyártó vállalatot" kíván létrehozni.

A VW 13,76 milliárd euróra értékeli a MAN-t közleményben szereplő ár alapján. A megjelölt ár viszonylag alacsony, a MAN-törzsrészvény pénteki záró árától 1,6 százalékkal marad el, az elsőbbségi részvény árfolyamát tekintve pedig 14,2 százalékos a különbség. Elemzők szerint a VW ezzel széles mozgásteret nyitott a részvényesekkel folytatandó tárgyalásokhoz.

A VW a legnagyobb európai gépjárműgyártó társaság. Az autómárkák közül a névadó VW mellett az Audi, a Seat, a Skoda, a Bentley, a Bugatti és a Lamborghini tartozik hozzá, valamint a VW haszongépjárműveket gyártó részlege és a Scania. A cég a Porsche integrálásán is dolgozik, most pedig a MAN megszerzése felé tett újabb lépést.