Warren Buffet beszáll, pedig óriási volt a Swiss Re vesztesége

Az ismert befektető a Swiss Re svájci viszontbiztosítóban lát fantáziát.
NAPI Online, 2009. február 19. csütörtök, 10:15
Fotó:

Rekordnagyságú veszteséget szenvedett el tavaly a svájci Swiss Re viszontbiztosító, amelynek most az amerikai Warren Buffett siet a segítségére többmilliárd frankos tőkeinjekcióval. A biztosító utoljára 2002-ben volt veszteséges - írja az MTI.

A világ legnagyobb viszontbiztosítóját a tavalyi nyugat-európai természeti katasztrófák miatt megnövekedett térítések, a befektetéseken elszenvedett, mintegy hatmilliárd franknyi nem realizált veszteség és a számára előnytelen valutaárfolyam-mozgások vetették vissza. A 2008-as adó utáni vesztesége így 864 millió svájci frank volt az egy évvel korábbi 4,2 milliárdos adózott nyereség után. A saját tőke az elmúlt év végére 20,5 milliárd frankra olvadt, a szeptember végi még 23,1 milliárd és a 2007 vég 31,9 milliárd frankról.

A csoport ötmilliárd frankos tőkeemelést tervez, amiből hárommilliárdot jegyez Warren Buffett befektetési alapja, a Berkshire Hathaway Inc., amely évi 12 százalékos kamatozású, részvényre átváltható kötvényeket kap. Az amerikai befektető tavaly már szerzett 3 százaléknyi részesedést a svájci biztosítóban. A fennmaradó kétmilliárd frankot az eddigi részvényesek adják össze. Őket az osztalék visszaesése is szomoríthatja: részvényenként mindössze 10 rappenre számíthatnak, szemben a 2007-es eredmény után kifizetett 4 frank helyett.

HOZZÁSZÓLÁSOK