Határzárak helyett egész Európában egységes reptéri vizsgálatokat kellene bevezetni - mondta Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója az olasz Corrierének adott interjúban, amit a hvg.hu szemlézett.

Szerinte a járvány miatti megszorító intézkedéseket felül kellene vizsgálni, intelligensebb módon kellene szembenézni a helyzettel, jelenleg ugyanis a dolog gazdasági ára túl nagy és fenntarthatatlan. Kiemelte: jelenleg minden ország a maga módján kezeli a járványhelyzetet, és egymással nem egyeztetett lépéseket vezetnek be.

Negyvenhat országba repülünk és nincs két egyforma szabályozás - mondta Váradi, aki szerint a karanténintézkedéseket és a határok lezárását meg kellene szüntetni. Ehelyett azt javasolta, hogy az utasok számára a repülőgépre szállás előtt, vagy a megérkezés után minden államban egyformán alkalmazott átvilágítást kellene bevezetni.

Az emberek nem repülés közben fertőződnek meg - állította Váradi, aki szerint elég volna, ha az államok megállapodnának abban, milyen módszerrel vizsgálnák az utasokat, hogyan értelmezik az így kapott eredményeket, valamint az időzítésben: az emberek csak így fognak felbátorodni, hogy utazzanak.