Nem történt semmi rendkívüli a Nagyházi Galéria kétnapos múlt heti "bemelegítő" árverésén, a papírformának megfelelően inkább a néprajzi anyag iránt érdeklődött a közönség. A festmények közt a legmagasabb áron − 280 ezer forintért − Szász Endre Öreg király című férfiportréja kelt el. Jan Grotowsky Tátrai táj napsütésben című téli tájképe 220 ezer forintért cserélt gazdát, ez a duplája volt kikiáltási árának. Dinnyés Ferenc 1937-es Varrogatójának árát 60 ezerről tornázták fel 200 ezerig, Czene Béla 1960-as, Sétálók című, farostra festett olajképét pedig 48 ezerről 140 ezerig. Mácsai István 1998-as lányportréja 110 ezer forint lett, ugyancsak megduplázva kezdő árát.

Öreg király
Kép: Szász Endre képe kelt el a legmagasabb áron

A néprajzi nap elkelési és áremelkedési aránya is jobb volt. Volt egy-két tárgy, aminek elszaladt az ára, de egészében a gyűjtők jutányosan juthattak minőségi néprajzi tárgyakhoz. Szépen licitáltak a bokályokra, néhányukért különösen nagy volt a küzdelem. Két felvidéki XVIII. századi ónmázas fajanszbokály is volt, amelynek a kezdő ára több mint megnégyszereződött: az egyik 50 ezerről jutott 220 ezer forintig, a másik 48 ezerről indult és 190 ezernél koppant a kalapács. A szászkézdi kék sgrafittós bokály ára kétszázezer forint lett, a felvidéki kerékgyártócéh-kancsó 280 ezer forintért, a nő alakú tótkomlósi butella 180 ezer forintért kelt el.

A kályhacsempéknek is nagy gyűjtőköre van, szép számban képviseltették is magukat az aukción: a hucul darabok közt több is volt, amelyért megadták a 120 ezer forintot (képünkön). A vörös üvegszálas díszítésű cseh tejüveg kancsó 150 ezerért talált gazdára, a viseletgyűjteményből viszont több darabra nem akadt licitáló.