A pénzmosás elleni küzdelem jegyében most is nagy összegű forgalmat bonyolító kereskedőként kell regisztrálnia magát egy galériának vagy aukciósháznak, ha 15 ezer eurónál nagyobb összeget is hajlandó készpénzben elfogadni. Egy áprilisban közzétett, a pénzmosás elleni direktíva megújításáról szóló jelentésben viszont az EB azt ajánlotta, hogy ennél alacsonyabban húzzák meg a határt − konkrét összeget nem jelöltek meg.
Az értékhatár leszállítása nem fog gondot okozni az igazi pénzmosóknak, de a műtárgypiaci szereplőknek igen − figyelmeztetett az Art Newspapernek nyilatkozva egy erre a területre szakosodott londoni jogász. Jellemzően a kisebb galériák, régiségkereskedések fogadják el készpénzben a vételárat és éppen a piacnak ez a szegmense szenvedi meg amúgy is a legjobban a mostani gazdasági környezetet.
Az áprilisi jelentés szerint világosabb útmutatások mellett kellene ellenőrizni a vevőket is − például a műkereskedelemben is igazolni kellene kilétüket útlevelükkel és valamilyen közüzemi számlájukkal. Ez elvben annak megelőzését szolgálja, hogy pénzmosásra, ne adj' isten terrorista tevékenység finanszírozására lehessen használni az ilyen ügyleteket. Az emberek általában nem hurcolják magukkal útlevelüket és eredeti számláikat − vetette ez ellen a szakértő −, így ez árthat a főként készpénzben lebonyolított kisebb üzletek menetének.

napi

Az EB 15 ezer eurónál alacsonyabb küszöböt szorgalmaz