− A fizikai arany iránti kereslet nagyon megnőtt Magyarországon a válság alatt. Ezzel együtt megszaporodtak az ezt kínáló cégek is, miben tudnak önök mást nyújtani?
− Az idén kifejlesztettük az aranyszámla­rendszerünket, a rendszer felépítése megegyezik a bankszámlaszisztémával, az ügyfél felhasználónevével és jelszavával tud belépni a rendszerbe, ezután egy 6 számjegyű pin-kódot kap az aranyszámlához tartozó telefonjára sms-ben a belépéshez. A belépést követően egy könnyen áttekinthető aranyszámla-felületre érkezik. Az aranyszámla nyilvántartja a tranzakciókat, az egyenleget, az aktuális árfolyamot, az aranyegyenleg aktuális értékét euróban és forintban. A tranzakciókat a rendszer sms-ben és e-mailben is azonnal visszaigazolja.

− Ez azt jelenti, hogy önöknél nem is lehet fizikai aranyat vásárolni?
− Természetesen állandó raktárkészletről lehet vásárolni svájci Argor Heraeus gyártmányú aranytömböket. Ugyanakkor azoknak az ügyfeleknek, akik a szállítás és a tárolás gondjával nem szeretnének foglalkozni, kitűnő alternatívát nyújt az új profi színvonalú aranyszámla-szolgáltatásunk. A számla mögött ugyanis svájci, sorszámozott, tanúsítvánnyal ellátott aranytömbök sokasága áll. Az aranyszámlán nyilvántartott aranyat sorszámozott tömbökre is lehet cserélni, de ezzel a lehetőséggel nem szoktak élni az ügyfelek, mert az aranyszámlán tartott arany visszavásárlási ára a legmagasabb.

− Mennyibe kerül egy ilyen számla fenntartása?
− Nincs külön költsége, annak ellenére, hogy törekszünk a legkorszerűbb számla-nyilvántartási rendszert biztosítani ügyfeleink részére. A vételi és az eladási áron is van egy kicsi árrésünk, lényegében a nagy forgalom tartja el a vállalatot.

Fotó:  Földi D. Attila

− Lesznek újdonságok jövőre is?
− Jövőre kezdetét veszi a 100 gramm Aranyprémium nyereményjátékunk, ha a szerencsés ügyfélnek száz grammot meghaladó aranya van az aranyszámláján és kisorsolják a számlaszámát, akkor megnyeri a 100 gramm prémium aranyat, ha kevesebb, mint száz gramm van az aranyszámláján, akkor megduplázza az aranyszámláján lévő arany mennyiségét.

− Mekkora a forgalma a társaságnak és milyen mértékben használják ki az új aranyszámla lehetőségét?
− A forgalmunk 2011-ben 3,8 milliárd forint volt. Mivel csak idén indítottuk el az aranyszámla-szolgáltatási rendszerünket, a forgalomból megközelítőleg 140 millió forint a részesedése, de egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel, hiszen az idő múlásával sokan rájönnek, hogy az aranybefektetés kényelmes és biztonságos módja a Magyar Aranykereskedő Zrt. által nyújtott svájci aranyfedezetű aranyszámla.

− Az ügyfeleknek nem kell tartaniuk attól, hogy ha a céggel valami gond van, esetleg nem juthatnak hozzá a befektetésükhöz?
− Vállalatunk 16 éve működik jogfolytonosan Magyarországon bejegyezve. A Magyar Aranykereskedő Zrt. zárt ügyviteli rendszerrel dolgozik, minden pénz- és aranymozgást automatikusan a megfelelő helyre könyvel a rendszer. Az ügyfelek aranyát a rendszer folyamatosan könyveli és idegen készletként kimutatja, percre pontosan követve a vételi és eladási eseményeket. Az ügyfelek aranya semmilyen módon nem kerülhet bele a vállalat gazdálkodásába, folyamatosan rendelkezésre áll és minden évben hitelesíti a könyvvizsgálat a fedezetet. Vállalatunk éves beszámolója közzé van téve, mindenki számára nyilvános − éppúgy, mint a többi korrekt piaci szereplő beszámolója −, jelentős nyereséget könyveltünk el tavaly is és ebben az évben sem lesz ez másként.
Sejtem, hogy ez utóbbi kérdését egy magyarországi, kevesebb mint egyéves múlttal rendelkező vállalat "csődje" kapcsán tette fel. Azt üzenem mindenkinek, akinek van egy kis megkeresett pénze, amit szeretne befektetni: ne a legolcsóbbat vagy a legtöbbet ígérőt válassza, hanem a legjobbat.

Magyar Aranykereskedő Zrt.

1107 Budapest, Ceglédi utca 30.
Telefon: 06-1-666-2772
[email protected]
www.magyararanykereskedo.hu