2013 január elseje óta minden négyhónaposnál idősebb kutya számára kötelező az azonosítására szolgáló mikrocsip. Ám a beültetett eszköz önmagában még nem elég ahhoz, hogy a gazdát valóban meg is lehessen találni. Erre hívta fel a figyelmet szilveszter közeledtével a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet csapata a FEOL Fejér Megyei Hírportál hasábjain.

A társaság, amely leginkább a szilveszterkor elszökött kutyák hazajuttatásában nyújt segítséget, már karácsony előtt a szilveszteri petárdázásra hívja fel az ebek gazdáinak figyelmét. Hiszen évek óta minden év végén téma, hogy fokozottan figyeljünk kedvenceinkre, mert a hang és fényhatások következményeként sok kutya annyira megijed, hogy félelmében elszökik és szalad, aztán a nagy ijedelmet követően nem talál haza. 

Regisztráció szükséges

Az állatmentők közösségi oldalán közzétettek szerint a beültetett csip a regisztráció nélkül semmit sem ér, ezért minden esetben regisztráltatni kell adatainkat az állatorvosnál.

A tapasztalatok alapján az elveszett és csipezett kutyák nagy része hazakerül, hiszen ideális esetben a kutya megfogásától számítva tíz percen belül kiderül, ki a gazda. Csip nélkül ez az idő napokat, heteket vagy hónapokat is jelenthet.

A regisztráció meglétét a www.petvetdata.hu weboldalon, a Magyar Állatorvosi Kamara kisállat nyilvántartó rendszerében lehet ellenőrizni a csip számának beírásával.