Az USA legnagyobb önkormányzati csődjét összehozó város polgármestere július 18-án nyújtott be csődvédelmi kérelmet − alkotmányosságát a bíróság sietve megkérdőjelezte (Napi Gazdaság, 2013. július 22.) −, miután Detroit képtelen törleszteni 18 milliárd dollár adósságát, amelynek a felével a városi nyugdíjalapoknak tartozik. Az ügyben érintettek egy része szerint Detroit hitelezői a város minden értékére igényt tarthatnak, beleértve a DIA mintegy 60 ezer műtárgyát − ezek sora egyiptomi múmiáktól a legdivatosabb kortárs művészek alkotásaiig terjed.

A kollekcióban olyan tételek is akadnak, amelyek rekordárakat hozhatnak, ha piacra kerülnek. Ezek közé tartozik például Diego Rivera hatalmas, a múzeum udvarát díszítő freskója, amellyel a harmincas években tisztelgett a virágzó autóváros munkásai előtt. A 27 részes mű értékét nehéz megbecsülni, a falakon belül azonban három olyan kép is van, amelyek egyenként több mint 150 millió dollárt érhetnek. Ilyen Van Gogh portréja Roulin postásról, az idősebb Bruegel Lakodalmi tánca és egy Madonna a gyermekkel Giovanni Bellinitől. Ezek Cézanne Kártyázókjával vagy Picasso Az álom című festményével említhetők egy napon − mondta a Bloombergnek a New York-i BSJ Fine Art szakértője. Az előbbiért 2011-ben több mint 250 millió dollárt adott a katari uralkodói család, utóbbit tavaly vette meg Steven A. Cohen műgyűjtő és hedge-fund-menedzser, mindkét ügylet privát értékesítés volt. Az aukciós világrekordot Edvard Munch Sikolya tartja, amely 2012-ben kelt el 120 millió dollárért a Sotheby'snél.

A Christie's Internationaltől már megjelentek nem hivatalosan felmérni a helyzetet, bár a DIA a csődvédelem benyújtásának napján közleményben szögezte le: kitartanak azon kötelezettségük mellett, hogy megőrizzék és megvédjék Michigan állam polgárainak kulturális örökségét. Műtárgypiacra szakosodott jogászok szerint a gyűjtemény értékesítése évekbe is beletelhetne, arról nem is beszélve, hogy peres eljárások egész sorához vezethetne.