Az ART13 vonzereje − amellett hogy London a műkereskedelem egyik fontos központja − a stáb, amely létrehozta, elsősorban Stephanie Dieckvoss igazgató. Nevéhez fűződik 2003-ban a londoni Frieze és 2007-ben a hongkongi Art HK életre hívása; mára mindkettő olyan rangos vásárrá nőtte ki magát, amelyre szinte lehetetlen bejutni.

Az ART13-ra bárki jelentkezhetett, aki a szokásos alapkritériumoknak megfelelt − rendszeres kiállítások, stabil működés −, majd kuratórium válogatott közülük. A vásár fő törekvése a globalitás: a kiállítók fele nem nyugati művész és a galériák több mint hetven százaléka először vesz részt londoni vásáron. A 120 galéria 30 országból érkezik, négy szekcióba osztották őket. A fő szekcióban szerepel a modern művészetet képviselő Makláry Kálmán, Hantai Simonnal, Reigl Judittal, Fiedler Ferenccel − a Párizsban és a francia nyelvterületeken már ismert Makláry ezzel Londonban is elkezdi kipróbálni magát.

A London First szekcióban olyan galériák kaptak helyet, amelyek még nem állítottak ki soha a brit fővárosban. Itt szerepel a Molnár Ani Galéria Benczúr Emese, Cseke Szilárd, Jakatics-Szabó Veronika műveivel. Faur Zsófit a fotó szekcióba hívták még tavaly tavasszal a szervezők, akik nagy hangsúlyt helyeznek a fotóra, mint az elmúlt időszak egyik kiemelkedő műfajára. Ebben a szekcióban solo show-t kértek a szervezők, így a galerista Magyar Ádám rendez egyéni kiállítást.

A Viltin Galéria a hat évnél nem idősebb galériák szekciójában kap helyet; a Bajota néven alkotó Balázs József Tamás szobrai mellett Tibor Zsolttal pályáztak − mondta el lapunknak Dián Krisztina, a Viltin vezetője (Tiborral az Art Baselnél is várólistások). A Viltin még London előtt, február 1−3. között, egyetlen magyarként részt vesz az ötödször megrendezendő India Art Fairen, a Borsos Lőrinc néven alkotó művészpáros Bábel projektjével. A rakétaformát mint az emberi akarat metaforáját középpontba állító alkotás terveit itthon készítették el, de a művet Indiában készítik el az alkotók.

Tibor Zsolt: Ajándék, 2012
Kép: Kapott_NEM_jelenik_meg_FE-n