Akinek muszáj eladni, az tudomásul vette a nyomottabb árakat, így kikerülnek a piacra jó kvalitású művek, amelyekből könnyebben vásárol, akinek pénze van − nagyjából ez jellemzi a karácsonyi szezonban a műtárgypiacot. Az aukciókra megjelentek olyan tételek, amelyekért érdemes harcba szállni − köztük jó néhány szerepel a Nagyházi Galéria közel 700 tételes négynapos árverésén. A december 6-án kezdődő sorozat első napja a régi mestereké, ahol ez a ház a piacvezető. Nemes Marcell 1912-ben ajándékozott a gyűjteménye előtt épp most tisztelgő Szépművészeti Múzeumnak egy nyolcrészes szárnyas oltár Jézus élettörténetét bemutató sorozatából öt képet. A hiányzó táblák közül kettő 1991-ben a londoni műkereskedelemben tűnt fel, most pedig itt van a harmadik, Keresztvitel címen, 6 és fél millió forintos kikiáltással. Németországi magángyűjteményből került 1999-ben Budapestre Louis de Caullery Kálvária című XVII. századi fatáblája, most 13 millió forintért indítják. Domenico Tintoretto védett Bűnbánó Magdolnája 4,2 millió forinton kezd. Telepy Károly 1856-os vászna nyári vihart ábrázol a Velencei-tónál, kikiáltási ára 5 millió forint.
A második festménynap a XIX−XX. századé, itt a legfontosabb Szinyei Merse Pál Sárguló lombokja 1912-ből, 34 millió forintos kikiáltással (két nappal korábban Polgáréknál lehet 30 millió fölötti Szinyeit venni). Rippl-Rónai jóval ritkábban kerül kalapács alá, mint tíz éve, most egy Szalonban címet viselő nőalakja szerezhető meg 19 millió forintért. Scheiber Hugó Dunai bárkákja 12 millió forint. A két kis Gulácsy közül a női portréra 6,5 milliótól, az Éj leányaira 6 milliótól lehet licitálni. Moholy-Nagy pasztellje a húszas évek elejéről a Figurális kompozíció címet viseli, kezdő ára 9 és fél millió.
A bútorok és művészeti tárgyak napján kiemelkedik a kínálatból két XVIII. századi írószekreter csaknem 2 milliós árakon, egy német kétajtós szekrény 1,9 millióért és egy Linke redőnyös íróasztal, az 1900-as párizsi világkiállítás aranyérmese, 3 millióért. Bőséges a választék keleti tárgyakból, ezeket már nézegették is a kínai gyűjtők az árverési kiállításon. A XVIII. századi ónmázas festett olasz majolikák közül a két legdrágább tál 950 ezerért indul s van egy habán kancsó is 800 ezerért.

Az utolsó napon, szombaton üvegek, porcelánok, ezüstök és ékszerek következnek, de eladó két teljes díszmagyar garnitúra is. Az ezüstök között van egy 1845-ös londoni gyertyatartó 3,2 millió forintért. A mai nemesféméhségben érdemes megnézni az érmekínálatot, befektetési szándékkal is.

Jankó Judit