Idei első aukcióját tartja a BÁV május 24−26. között, összesen 854 tétel kerül kalapács alá, 180 millió forintos összesített kikiáltási áron. Az elmúlt szezonban fő célként a stabilitást jelölték meg − mondta el az esemény sajtótájékoztatóján dr. Kulcsár Krisztián, a BÁV Zrt. vezérigazgatója −, de a múlt év végi árverésükkel már növekedést is elértek. Az aukciós színvonal további erősítése mellett két szakmai programra is nagy hangsúlyt fektetnek: az egyik a Mesélnek a Műkincsek előadás-sorozat, a másik a becsüsképzés − júliusra várhatóan lezárul a BÁV becsüsakadémiájának akkreditálása.

A mostani művészeti árverésre rendkívüli számban érkeztek tételek, köztük sok visszautasíthatatlan minőségű, ezért a tételszámot is emelni kellett, de így is maradt, amit  félretettek az őszi-téli árverésekre. Tűzkő Péter kereskedelmi igazgató a beadói élénkülést elsősorban a BÁV-nak szóló bizalom jeleként értékeli, de reménytelinek tartja a piac egészére nézve is. A festményanyag − amelynek összeállítása Tűzkő feladata − izgalmasabb a megszokottnál. A legmagasabbról, 12 millió forintról Farkas István Balatongyöröki tájképe indul, amely sokáig lappangott, majd 2008-ban a Belvedere Galéria árverésén 7,5 milliós kikiáltási árán kelt el (Napi Gazdaság, 2008. június 9.). A katalógus címlapjára Kádár Béla pasztellaktja került, a művész legnépszerűbb korszakából, a harmincas évekből, kikiáltási ára 3,8 millió forint. Márffy Ödön 3,2 millión indított, pipázó férfit ábrázoló portréja most került elő, eddig csak párdarabjai voltak ismertek. Rippl-Rónaitól szintén férfiportrét árvereznek, a pasztellt 2,4 millió forinton indítják.
Hiánypótló szerepe miatt is érdekes Ligeti Antal ceruzarajza 160 ezer forintért a fiatal Munkácsyról − a mesterről kevés ifjúkori ábrázolást ismerünk. Skuteczky Döme műveiért a felvidéki kereskedők és gyűjtők rendre éles licitharcokat szoktak vívni, képének 550 ezres kezdő ára most is jócskán emelkedhet.
Az ékszerek összesített kikiáltási ára 57 millió forint. A luxus már nem divat, hanem trend − idézte Kovácsné Racskó Szilvia, a BÁV nemesfém-szakirányítási menedzsere az ékszerszakma idei jelmondatát, utalva arra, hogy a felső kategóriás ékszerek iránt nőtt a kereslet a válság óta. Az egész árverés sztárdarabja egy női szolitergyűrű nagy és tiszta briliánssal 3 millió forintért − egy 5 karátos kőért ez kedvező ár, a gyűrű szépsége mellett örök befektetési darab is. Ugyancsak jó befektetés lehet egy harmincas évekbeli art deco melltű, összesen 5 karátnyi, 1 nagyobb és 77 kisebb brillel, 800 ezer forintos kezdéssel.
Az ékszereknél is mindig van divat, most a barna és kék drágaköveké jött el. A gyémántok mellett kék zafírt tartalmaz az a gyűrű a kínálatban, amely szinte pontos mása Kate Middleton eljegyzési gyűrűjének (vagyis Diana hercegnő gyűrűjének) − de míg az mintegy 30 milliót ér, ez 125 ezer forintról indul. Egy értékes órakollekció kiemelkedő darabja egy gyöngyház számlapos arany Rolex férfikaróra másfél millió forintért, de van egy divatos kávébarna Bulgari Limited Edition is 1,2 millióért.

A harmadik nap a műtárgyaké, ez a BÁV másik húzóágazata. A legjelentősebb tétel igazi múzeumi darab: egy XVII. századi felvidéki tűzaranyozott ezüst barokk serleg, 2,8 millió forintért, de az egész ezüstkínálat rendkívül széles minden tárgytípusban. A Zsolnayk között van egy díszváza 320 ezer forintért, Zsolnay Júlia japanizáló korszakából és egy szecessziós váza Mack Lajostól 600 ezerért. Medgyessy Ferenc Táncosnő című szobrának negyven centi magas változata 380 ezres kezdéssel vág a licitnek. Az 1932-ben készült szoborból van méteres változat is, abból karácsony előtt adtak el egy példányt a BÁV-nál 3 millió forintért, és van belőle három életnagyságú köztéri darab is, Debrecenben, illetve Budapesten.

napi