Tavaly jellemzően a megfizethető modern és kortárs alkotásokat keresték a romániai művészeti aukciókon, szemben 2011-gyel, amikor inkább az élvonalbeli klasszikus festők, mint például Nicolae Grigorescu vagy Nicolae Tonitza munkáit vitték, akár 50-60 százalékos értéknövekedés mellett is.

A műkereskedelem zömét tavaly is az aukciósházak bonyolították, összforgalmuk 20 százalékos növekedés mellett 14,6 millió eurót ért el (mintegy 4,3 milliárd forint); havonta átlag 400 műtárgyat kínáltak eladásra, 15 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Látványosan megugrottak ugyanakkor a privát értékesítések, becslések szerint több mint 10 millió euró értékben cseréltek így gazdát műtárgyak. A helyi piacot tavaly is az Artmark uralta, amely már 80 százalékra növelte részesedését − a maradékon osztozik a Goldart, az Alis, az Araart és további öt-hét kisebb ház. A vásárlók továbbra is a festményeket preferálják, de az Artmark szerint a bevételek egyre nagyobb része származik ékszerek, bútorok vagy egyéb tárgyak eladásából − a veterán és sportautókat, borokat és pezsgőket felsorakoztató augusztusi aukción például több mint egymillió euró értékben licitáltak.

Új leütési rekord nem született 2012-ben, az örökranglistát továbbra is Nicolae Tonitza 2011-ben 290 ezer euróért elkelt, A hálószobában című festménye vezeti. A következő nyolc helyen az impresszionista Nicolae Grigorescu képei állnak az Artmark összesítése szerint. A két festő több munkája is kalapács alá került tavaly: Tonitza Három testvér című festményét 170 ezer euróért vitték el az Artmarktól, Grigorescu néhány kisebb vásznát 100−150 ezer euró közötti áron sikerült értékesíteni. Megdrágultak a két világháború közötti időszak román mestermunkái, Gheorghe Petrascu alkotásai például átlag 5,25 százalékkal magasabb árakon keltek el, a Tirgovistei műhely című festményét közel 63 ezer eurón ütötték le az Alisnál. Theodor Pallady karosszékben alvó aktjáért májusban 56,2 ezer eurót fizettek, munkáinak értéke egy év alatt közel 10 százalékkal nőtt.

Az eladásra kínált kortárs alkotások 83 százalékát sikerült értékesíteni tavaly, közel 250 ezer euró összértékben, Serban Savu a Space, The Final Frontier munkájáért például 10 ezer eurót fizetett egy befektető, Geta Branescu Varázsing című festménye, illetve Ion Grigorescu Testvérek című alkotása egyaránt 7500 euróért kelt el.