A vízen vagy egyszerűen csak a víz mellett is ki vagyunk téve a veszélynek és a természet szeszélyeinek. Az UNIQA mint felelős biztosító éppen ezért már évek óta támogatja a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Egyesület (VMSZ) munkáját. A szervezet megalakulása óta azon dolgozik, hogy a vízi balesetek száma csökkenjen, a vízben bajba jutottak gyors és a legmagasabb szintű ellátást kapják meg. Technikailag és szakmailag is képesek arra, hogy hatékony segítséget nyújtsanak bármilyen körülmények között, de mindezek ellenére elsődleges feladatuknak a balesetek megelőzését tekintik.

A szakszolgálat kollégái − felkérés alapján − ellátogatnak óvodákba, iskolákba, rendezvényekre, táborokba és bármilyen helyszínre, ahol rövid előadás, ismerkedés után a résztvevők bevonásával, az adott korosztálynak megfelelően arról beszélnek, beszélgetnek, mik azok az alapvető szabályok, amelyeket feltétlenül be kell tartani strandolás, fürdőzés közben, vagy télen a szabad vizek jegén. Egy ilyen előadás során a legfontosabb veszélyforrásokra hívják fel a figyelmet − más megközelítésből is ismertetik a résztvevőkkel a vízparti életet és annak veszélyeit.

Az UNIQA Biztosító a támogatásán keresztül részese az egyesület prevenciós programjának, így tevékenyen közreműködhet, hogy minél több helyre eljussanak és előadást tartsanak a VMSZ munkatársai.