Az eddigi legjobb évnek ígérkezik 2012 a lengyel műtárgypiac történetében: míg 2011 első félévében az összforgalom 15,8 millió zloty (1 milliárd forint) volt, az idei első félév 30,1 milliót hozott − idézte a Money.pl az Abbey House aukciósház jelentését. Az év végére az értékesítés teljes összege 70-80 millió zlotyt érhet el, ami történelmi csúcsot jelentene. A kicsi és fiatal lengyel műtárgypiac 2000-ig folyamatosan növekedett, évi 55 millió zlotys forgalomig. Utána ez megtört, és csak 2008-ban ugrott 68 millió zlotyra a forgalom, hogy aztán a válsággal ismét visszazuhanjon, egészen 2011-ig.

A lengyel árveréseken messze a festmények generálják a legnagyobb bevételt. Ez elsősorban az ott fiatal művészetnek nevezett szegmensnek köszönhető; az erre szakosodott aukciók népszerűsége elsősorban az alacsony áraknak köszönhető. A festmények átlagára 1500 zloty körül van, így sokan engedhetik meg maguknak a vásárlást. Öt éve még csak minden tizedik kép ára maradt 2000 zloty alatt, azóta azonban az árveréseken eladott alkotások száma az évi mintegy százról 1400-ra nőtt. Meghatározó a keletkezés ideje − a háború előtti művek átlagára az idei első félévben 40,9 ezer zloty, az 1945−1990 között keletkezetteké 17,1 ezer zloty volt. A legdrágább eladott alkotás Stanislaw Wyspianskinak a Sternbach családról festett három pasztellportréja volt, ezekért 1,85 millió zlotyt fizettek az Agra-Art aukcióján.

A jelentés azt is felmérte, mennyire kifizetődő műtárgyakba fektetni Lengyelországban − a válasz, hogy a türelmeseknek nagyon. 2012 első felében egy két évvel korábbi  befektetés átlagos évi hozama 11 százalék volt, a 15 évnél régebben vett művek évi 47 százalékos nyereséget hoztak. Utóbbi annak köszönhető, hogy másfél-két évtizede még olcsón lehetett olyan kincsekhez jutni, amelyek aztán igen gyorsan drágultak. Wladyslaw Podkowinski egy pasztelljét például a kilencvenes évek elején egy aukción 10 ezer zlotyért ütötték le − mostanra az értéke ennek közel 160 ezerre ment fel.