Tegnap elmaradt az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottságának a devizahitelezésben kialakult helyzettel kapcsolatos ülése. Az LMP szerint állítólag a kormány egyébként is gyenge minőségű és semmitmondó dokumentumot hozott volna be a bizottság elé. Az Országgyűlés lakhatási albizottságának - derül ki az ellenzéki párt tiltakozásából -megkeresésére nem reagált a tárgyalások másik résztvevője, a Bankszövetség sem. Az LMP készülő titkos egyezséget emleget. Szerintük a devizahitelezésben kialakult válsághelyzet nem oldható meg a kormány és a Bankszövetség színfalak mögött megkötött paktumával, ezért felszólítja a kormányt, hogy a konzultációba vonja be az érintetteket képviselő civil szervezeteket és a parlamenti pártokat is.

Infromációink szerint egyébként a kormány és a bankok közötti megállapodás gyakorlatilag elkészült, annak részleteiről azonban a kabinet csak az alkotmányozási folyamta lezárultát követően akar tájékoztatást adni.

A civil szervezetek kívánalmainak való megfelelés egyébként az előző hónapok tapasztalatai alapján a magyarországi hitelnyújtás teljes ellehetetlenüléséhez is vezethetne. Elég talán emlékeztetni arra, hogy akadt olyan (eredetileg még a Fidesz frakció által is támogatott) javaslat, amely az ingatlan értékén felüli kölcsönt eltörölte volna. A "tiszta lappal" indulást azonban nyilvánvalóan minden törlesztését rendben fizető, illetve a hitelre később szoruló viselte volna. Egyre másra képződnek ráadásul olyan, a hitelesek nevében fellépő szervezetek, amelyek minden gazdasági racionalitást mellőzve készítik "javaslataikat". Március közepén, a kilakoltatási moratóriumról szóló törvényjavaslathoz egy magát Deviza Hiteleseknek nevező szervezet olyan módosító indítványt küldött a képviselőknek, amelyben a végrehajtás leállítását minden hitelfelvevő magánszemélyre, és vállalkozóra is kiterjesztették volna - végképp kivéve a fedezetet a jelzálog alapú kölcsönök mögül.

A szakmai kérdések nem megfelelő kezelését mutatja az is, hogy az állami segítség felvetésére a korábban zökkenőmentesen törlesztő adósok fizetési fegyelme is lanyhult. Érdemes ugyanakkor megemlíteni, hogy a Fogyasztóvédők Országos Egyesülete konstruktív magatartást tanúsított azzal ,hogy mindenkinek azt tanácsolta: kérjen időben segítséget (a bankok is egyre ezt hangsúlyozzák). Arról azonban már kevesebb szó esik, hogy ha fizetési felszólítást, hitelfelmondást kap, tájékozódjon mindenki arról, milyen jogai vannak, hogy azokkal megfelelő határidőben élni tudjon. Példaként említették, hogy a végrehajtó intézkedései ellen kifogást lehet előterjeszteni. Mint nyomatékosították: mielőtt bárki aláírna bármilyen szerződést, ismerje meg annak tartalmát és jogkövetkezményeit.