XX. századi modern művészet, fotók, dizájn címmel rendez 245 tételes aukciót október 10-én a Biksady Galéria, ezen belül a 170 tételnyi geometrikus grafika, festmény és plasztika az irányzat nagy neveit sorakoztatja fel. A legdrágább tétel a nemzetközi élvonalban is számon tartott Etienne Beothy (Beöthy István) Láng című bronzszobrának számozott példánya (hatból a második), 14 millió forintos indítással. William Wauer expresszionista szobra, az 1917-es Herwarth Walden-portré 12 millión kezd, az 1923 körülről való Villámlovast is meg lehet szerezni 550 ezer forintért. Egy Vasarely-szoborinstalláció 480 ezertől vág a licitnek.

A grafikai anyagot Roy Lichtenstein szitanyomata uralja, a pop art művész számozott jelzett lapja némileg sérült, de így is 8,5 millió forint. Thilo Maatschtól több fametszet és tusrajz mellett egy 1927-es festményről készített textilapplikáció és egy 1928-as geometrikus kompozíció is van a kínálatban, az előbbit 180 ezer, az utóbbit 4,6 millió forintról indítják. Péri László az 1923-as nagy berlini képzőművészeti kiállításra készített egy murális tervet, ennek színes sablonnyomata egymillió forinttól licitálható. Kassák Lajos harmincas évekbeli kollázsához 1,2 millió, Réth Alfréd hasonló technikájú művéhez 2,2 milliós kikiáltást rendeltek. A kortárs magyar anyagban Nádler István olajképei 1,2 millió és 900 ezer forintos árakon, Bak Imre két vászna 950-950 ezer, Pauer Gyula szürke sorozatának egyik 2011-es darabja 800 ezer forintról indul. Hencze Tamásnak napokban zárult kiállítása a galériában, tőle a Horizontális struktúra című akril művet 320 ezer forintért kínálják, de szitanyomatait 70 ezerért meg lehet szerezni.

A Biksady Galéria idén kiállításon mutatta be a divatfotó harmincas évekbeli megteremtőjének, Genia Rubinnak munkáit, most több divat-, tánc-, illetve zsánerfotóját viszik kalapács alá, 340 és 550 ezer forint között. Van néhány múzeumi nagyítás Robert Capa, André Kertész, Aigner László fotóiról, emellett vintázs és zselatinos ezüstnagyításokat is kalapács alá visznek Lucien Hervé, Ruska Judit, Molnár Edit, Gink Károly, Vattay Elemér, Martsa István, Tóth István, Bojár Sándor művészportréiból.

A dizájnt néhány 70-es évekbeli kultikus tárgy képviseli − filmfelvevő, tévé, sörnyitó, dobókés −, a bútorok között Breuer Marcell két Wassily széke (180 ezer forint), valamint külföldi és magyar tervezők retró bútorai, lámpái számíthatnak érdeklődésre.

Roy Lichtenstein szitanyomata 8,5 millió forinton indul
Kép: Kapott_NEM_jelenik_meg_FE-n