Még mindig ezrek vannak áram nélkül

Nem sikerült helyreállítani a középfeszültségű villamos energia hálózatot Szabolcsban.
MTI, 2013. március 18. hétfő, 22:35
Fotó: Napi.hu

Nem sikerült elhárítani a középfeszültségű villamos energia hálózaton az időjárás okozta üzemzavart Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a szolgáltató E.On Zrt. sajtószóvivője hétfő késő este az MTI-vel. Várhatóan 4000-4500 fogyasztói helyen így csak kedden állhat helyre a szolgáltatás - mondta el Egyházi Nikoletta. Hétfő este még 11 500 fogyasztói helyen nem volt áram, de a folyamatosan dolgozó szerelők éjszaka várhatóan hétezernyi helyre vissza tudják majd kapcsolni az áramot - tette hozzá.

Az erőfeszítés annak ellenére nem járt sikerrel, hogy a Magyar Honvédség (MH) tíz lánctalpas harcjárművével segített az áramszolgáltatás helyreállításában Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A lánctalpasokkal elsődlegesen az áramszolgáltató szakembereit és a szükséges anyagokat szállítják a nehezen megközelíthető helyekre, hogy minél hamarabb legyen áram az összes fogyasztónál. A honvédség addig biztosítja ezeket az eszközöket, ameddig szükséges - közölte Böröndi Gábor dandártábornok, a MH 5. Bocskai István Lövészdandárának parancsnoka

A viharban kidőlt távvezetéktartó oszlopok cseréjével kapcsolatban elmondta: vasárnap a honvédség erre a feladatra kijelölt helikopterével szemrevételezték a térséget. A helikopter személyzete jelenleg Szolnokon gyakorolja a betonoszlopok ki- és beemelését, és ha az időjárás lehetővé teszi, a levegőből segítenek az E.On munkatársainak az új oszlopok felállításában.

Kossa György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) országos iparbiztonsági főfelügyelője elmondta, egy ötvenszer hetven kilométeres sávban 272 oszlop dőlt ki, ezen a területen kell kicserélni az oszlopokat és visszaszerelni a vezetékeket. A 272 oszlopból eddig 110-et cseréltek ki. A munkát nehezíti, hogy öt térségben rosszak a terepviszonyok, a ledőlt oszlopok megközelítése is gondot okoz. A dandártábornok tájékoztatása szerint a vihar a 120 kilovoltos és a 20 kilovoltos elektromos hálózatot egyaránt érintette, utóbbi helyreállítása azért fontos, mert közvetve csak innen kaphat áramot a lakosság. Mint elmondta, vasárnaptól hétfő hajnalig 28 ezerről 16 ezer 800-ra csökkent a részben vagy teljesen áram nélkül maradt fogyasztási helyek száma.

A környék településein az áram mellett sok házban fűtés sincs, a hidegben maradt családokat tartós élelmiszerrel, kenyérrel, süteménnyel, felvágottal, ásványvízzel, valamint ruhaneművel segíti a Magyar Református Szeretetszolgálat. Az adományt rászorultság alapján osztják szét a helyi lelkészek harminc-negyven, nehéz anyagi helyzetben lévő családnak - mondta el Balogh Barnabás, a segélyszervezet lelkész-igazgatója az egyik gávavencsellői adományátadáson. A szeretetszolgálat mellett a honvédség is felajánlotta segítségét: hétfőn tíz település - Buj, Vasmegyer, Újdombrád, Tiszarád, Sényő, Kék, Székely, Nyíribrony, Szabolcs és Tiszanagyfalu-Virányos - mintegy ötezer lakosának osztanak naponta kétszer meleg ételt a katonák.

Szabolcs megyében a csütörtöki-pénteki rossz időjárás miatt 98 település mintegy százezer fogyasztói helyén szűnt meg az áramszolgáltatás, miután a vezetékekre, oszlopokra fagyott eső és hó súlya alatt, illetve a viharos szél által kidöntött fák miatt több mint ötezer kilométer hosszú elektromos hálózat rongálódott meg. Több mint kétszáz oszlop tört el, mintegy háromszáz helyen szakadt el a vezeték, a szigeteléstörések száma pedig megközelítette az ezret.

HOZZÁSZÓLÁSOK