Nagy ugrást tett a Christie's Kínában

Saját aukciót tart idén ősszel Sanghajban a Christie's, s ezzel az első lesz a nemzetközi házak közül, amely önállóan árverezhet a szárazföldi Kína területén.
NAPI, 2013. április 15. hétfő, 07:32
Fotó:

A közel 250 éves Christie's 1994 óta tart fenn irodát Sanghajban, 1996 óta pedig Pekingben, ám eddig csak a pekingi Forever International Auction Companyvel közösen rendezett ott aukciókat. Most viszont 30 évre megszerezte az engedélyt az önálló működésre − derül ki a Kering (azelőtt PPR) francia luxusipari csoportot kezében tartó Francois-Henri Pinault tulajdonában levő cég közleményéből −, és aukciókat tarthat bárhol az ország területén. Teljesen szabad kezet azért nem kap a Christie's: az ország területén nem forgalmazhatnak kínai kulturális relikviákat, azaz bármit, ami 1949 előtt készült. Így a kínai kortárs művészet darabjai, illetve modern külföldi festmények kerülhetnek leginkább kalapács alá, de tartanak majd bor-, ékszer- és óraaukciókat is − írta a Bloomberg. Utóbbiak rendre igen sikeresek Hongkongban − szakmai vélemények szerint azokon is a szárazföldi Kínából való gyűjtők vannak általában többségben −, arról még nem tudni, hogy a kínai terjeszkedés miként érinti majd az egykori brit gyarmaton tartott árverések jövőjét. Az alacsonyabb adók, a liberálisabb külkereskedelmi szabályozás, a logisztikai és pénzügyi háttér Hongkong mellett szólnak − hívta fel a figyelmet egy szakértő az Artinfón −, a kínai megjelenésnek egyelőre inkább reklámértéke van, túl azon, hogy jól szolgálhatja a hosszú távú kapcsolatépítést.

Az örök rivális Sotheby's is belépett már a kínai árverési terepre, de nem önállóan, hanem a helyi GeHua Cultural Development Grouppal létrehozott vegyesvállalat révén. Az utóbbi öt évben a kínai műtárgypiac nőtt a leggyorsabban szerte a világon, a feltörekvők közül pedig messze a legfontosabb volt a belföldi forgalom alapján. Egy évre, 2011-ben vezető szerepet is szerzett a globális műtárgy-kereskedelemben, 30 százalékos részesedéssel, tavaly azonban már ismét a második lett az USA mögött, 25 százalékos részaránnyal, a maastrichti TEFAF-vásárra készült mértékadó jelentés szerint (Napi Gazdaság, 2013. március 18.). A Christie's a világ tíz nagyvárosában tart fenn állandó aukciós központot, ezek közül a harmadik legnagyobb tavaly Hongkong volt, becslés szerint 673 millió USA-dolláros összforgalommal; a ház összes árverését figyelembe véve a szárazföldi Kínából érkező ajánlattevők száma megduplázódott 2008 óta.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK