Patkó kalapos önarcképe Kieselbachnál

Őszi árverést tart 151 tétellel, október 26-án a Kieselbach Galéria − volt már ennél izgalmasabb anyaguk, de így is kalapács alá visznek négy fontos tételt: Patkó Károlytól egy önarcképet, Orbán Dezsőtől egy csendéletet, Ziffer Sándortól egy kertrészletet és Kádár Bélától egy mediterrán városképet.
Jankó Judit, 2013. október 21. hétfő, 07:32
Fotó:

 

Az idei őszön általában is Patkó Károly gyűjtői melegíthetnek, hiszen nemcsak a konkurenciánál, hanem itt is felbukkant az életmű egy fontos darabja, az 1925-ös Kalapos önarckép. (A kép szerepelt a Magyar Nemzeti Galéria 2001-es Árkádia kiállításán, egykor a műgyűjtő-műkereskedő Kovács Dezső kollekciójába tartozott.) A mű az újrealista festészet legtöbbet reprodukált, legjelentősebb arcképe, becsértékét a galéria 20 és 40 millió között határozta meg, kikiáltási ára 16 millió forint. Egy jellegzetes Patkó-aktra is lehet licitálni, a Tükör előtt fésülködő akt 1926-ból 6 millión kezd, 9−14 milliós becsértékkel.

Orbán Dezső Cézanne képeit idéző Zöldkörtés csendélete 1909-ből a Nyolcak induló periódusának fontos darabja, sokszor kiállított és reprodukált mű, kikiáltási ára 12,5 millió, becsértéke 20−35 millió forint. Ugyanekkora becsértéket kapott Ziffer Sándor Kertészlány című, Nagybányán készült, fauve-os hatást mutató képe, ez 12 millióról indul. (A másik Ziffer-festmény, a Nagybányai patakpart 2,5 millión kezd, becsértéke 3,5−5 millió.) A felső kategóriába tartozik Kádár Béla 1920-as Mediterrán városa is, kikiáltási ára 8 millió, becsértéke 12−20 millió forint.

Az aukció különlegességének számítanak Péri László színezett beton szobrai, Az álló fiatal lány és a Női aktok egyaránt 850 ezer forintról kezd, 1,4−2,4 millió közti becsérték mellett.
Vajda Lajos harmincas évekbeli ceruzarajza Szentendréről 600 ezer forintos induló árat kapott 1−1,5 milliós becsérték mellé, az évtized végéről való Maszkja 3,6 milliós kikiáltási áron várja a licitet (becsérték 4−6 millió). Számot tarthat a modern festészet gyűjtőinek érdeklődésére Anna Margit Manci fehér pöttyös függöny előtt című 1941-es temperája is 1,9 milliós kikiáltási áron, 3,5−5 milliós becsérték mellett.

Az újrealista festészet legjelentősebb arcképe 16 millió forintos kikiáltással indul
Kapott_NEM_jelenik_meg_FE-n

 

HOZZÁSZÓLÁSOK