Az elmúlt két évben ezüstérmes, Barcelona közelében levő El Cellert három fivér működteti, a szervezők méltatása szerint a katalán konyhaművészetet és a mai csúcstechnológiát kombinálják. A gasztronómiai újságírókból, illetve szakemberekből álló, 26 regionális panelbe szervezett értékelők által adott összpontszám alapján a harmadik helyre az olaszországi Modenában levő Osteria Francescana jött fel a tavalyi ötödikről. Bekerült az első tízbe egy bécsi étterem is, a Steiereck a 9. helyet szerezte meg a tavalyi 11. után.

Az idei győztes étterem 1986 óta működik, első Michelin-csillagát 1995-ben szerezte meg, a harmadikat 2009-ben. A kóstolómenü 130 euróba kerül; aki ki akarja próbálni, annak érdemes sietnie - emlékeztetett a Bloomberg. Amikor a koppenhágai Noma először került a kétszer 50 éttermet felölelő Restaurant-lista élére, másnap százezren próbálkoztak az online foglalással, ami évekre lekötötte volna az étterem kapacitásait.

A legtöbbször, öt alkalommal a mára már bezárt legendás spanyol El Bulli nyerte el a 2002 óta osztott elismerést - az El Celler konyhafőnöke eltöltött ott egy szezont 1989-ben a sztárszakács, Ferrán Adria mellett - , kétszer kapta meg a most csak a 47. helyre sorolt amerikai French Laundry és egyszer a Heston Blumenthal vezette brit Fat Duck.