A CO-OP HITEL - mint a Coop Gazdasági Csoport pénzügyi vállalkozása - 2009 májusában azzal a céllal jött létre, hogy a Coop Csoport vállalatainak, munkavállalóinak, beszállítóinak és vásárlóinak pénzügyi instrumentumokkal való teljes körű kiszolgálását valósítsa meg. Tevékenysége jelenleg kiterjed a faktoring, a személyi hitelezés és közvetett módon a csoporttagok fejlesztéseit támogató tartós bérlet üzletágakra.

A GRÁNIT Bank a hazai piac dinamikusan fejlődő pénzügyi szereplője az egyenrangú ügyfél-bank kapcsolatra alapozva kíván magas színvonalú pénzügyi szolgáltatásokat nyújtani a kis- és középvállalkozások, valamint a lakossági ügyfelek részére olyan költséghatékony üzleti modellben, amely egyúttal az ügyfelek kényelmét is szolgálja.

A megállapodás kapcsán Dr. Rédei István, a CO-OP HITEL Zrt. Igazgatóságának elnöke a Napi Gazdaságnak arról beszélt, hogy a Coop Csoport és a GRÁNIT Bank stratégiai együttműködése lehetőséget biztosít arra, hogy a pénzügyi szektorban példa nélkül álló, 3000 egységet felvonultató Coop kereskedelmi hálózat adottságait kihasználva kínáljanak közösen a vásárlók részére elérhető pénzügyi szolgáltatásokat, a Coop - 600 ezer főt meghaladó - törzsvásárlói részére pénzügyi területre is kiterjedő többletszolgáltatásokat.

Dr. Rédei István elmondta, hogy az alapítás óta eltelt időszak alatt a társaság kialakította a stabil üzletmenetét. A Coop Gazdasági Csoport beszállítói partnereinek körében a faktoring a legkeresettebb pénzügyi szolgáltatás, amely esetében immár nem csak a csoporthoz kapcsolódó, hanem külső ügyletek finanszírozására is vállalkoznak. Népszerűsé­gük a szakember szerint épp annak tudható be, hogy hangsúlyosan a cégcsoportnak beszállító kis- és középvállalkozások igényeit próbálják kielégíteni, s az sem mellékes, hogy az ügyletek esetében - miután a fő vevő továbbra is a Coop Csoport - jobban árazható a kockázat. A (beszállító) partnerek feltérképezésében nagy segítséget jelent a társaság számára Co-op Hungary Zrt. és a hat regionális nagykereskedelmi cég (Pro-Coopok) tudása, amely számos, a Coop Csoporttal bármilyen üzleti kapcsolatban lévő társaság működéséről adhat pontos képet.

A Coop Csoport kiemelt célja, hogy a cégcsoporthoz kapcsolódó gazdasági társaságok és azok kereskedelmi egységeinek központosított eszközbeszerzéseit és beruházásait is segítse. Az elmúlt időszakban közel 1 milliárd forint értékben adott tartós bérbe eszközöket - a Coop Gazdasági Csoporthoz tartozó COOP-INNOVA Kft. - a (Coop) hálózat tagjainak. A partnerek főként informatikai-, bolti eszköz- és energetikai fejlesztéseikhez vették igénybe a COOP-INNOVA szolgáltatását. Dr. Rédei István szerint a jövőben ez a terület is komoly fejlődés előtt áll, tekintve, hogy a Coop hálózatban most pörög majd fel a boltmegújítási program, ahol az egységeknek meghatározott feltételeknek kell eleget tenniük mind szolgáltatási, mind energetikai téren.

A CO-OP HITEL a szövetkezeti hálózat munkavállalói számára is kínál pénzügyi szolgáltatást. A Coop Gazdasági Csoporthoz tartozó vállalkozások munkavállalói számára szabadon felhasználható pénzeszközt biztosít személyi kölcsön formájában eseti jellegű, rendkívüli kiadásaik finanszírozására, a munkáltató készfizető kezességvállalása mellett.
Dr. Rédei István szerint - a maximum 1 millió forintos kölcsönnél - rendkívül komoly előnyt jelent, hogy finanszírozóként "ismerik" mind a kölcsönfelvevőket, mind a munkáltatójukat is. Felelős döntéseiket mi sem bizonyítja jobban, minthogy gyakorlatilag nincs bedőlt hitel állományuk.

A Coop Csoport és a GRÁNIT Bank stratégiai együttműködése által a Coop vevői részére komplex pénzügyi szolgáltatások válnak elérhetővé, amely által tovább növelhető a fogyasztók - mintegy napi másfél millió ember - Coop üzletlánccal szembeni lojalitása. A Coop Gazdasági Csoport és a GRÁNIT Bank stratégiai együttműködése által a szállítók számára a Coop Csoporttal történő kooperáció során komplexebb, és az eddigieknél kedvezőbb együttműködési feltételek alakíthatóak ki. Hegedüs Éva, a GRÁNIT Bank Zrt. alelnök-vezérigazgatója elmondta, az együttműködés egyik komoly előnye az lesz, hogy néhány hónapon belül a bank - egyelőre pilot-jelleggel - megjelenik majd értékesítési pontként a Coop hálózatában, valamint a GRÁNIT Bank bankkártya szolgáltatásokat kínál a Coop Csoport és ügyfelei számára.

A stratégiai együttműködés megerősítéseként a Coop Gazdasági Csoport részvényesként belépett a GRÁNIT Bank Zrt-be, a GRÁNIT Bank pedig részvényt jegyzett a CO-OP HITEL Zrt-ben. A kölcsönös tulajdonlás ténye közvetlenül hozzájárulhat az együttműködési szándék gyakorlati megvalósításának sikeréhez. Ugyanakkor Dr. Rédei István fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a megállapodás nem kizárólagos: a CO-OP HITEL továbbra is körülnéz majd a piacon (refinanszírozó) partnerek után, hiszen a fő cél a szövetkezeti hálózat és a Coop vállalati és lakossági partnereinek a legjobb termékekkel történő kiszolgálása lesz a jövőben is.