Túl sok a munkavédelmi kockázat a mezőgazdaságban

A mezőgazdasági munkások között a nem halálos kimenetelű munkabalesetek 1,7-szer, míg a halálos balesetek háromszor gyakrabban fordulnak elő - állapítja meg az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség tanulmánya.
Kiss Melinda, 2011. október 24. hétfő, 08:00
Fotó:

A mezőgazdaság a munkavégzéssel kapcsolatos balesetek tekintetében az egyik legveszélyesebb ágazat. Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség tanulmánya szerint a mezőgazdasági dolgozók körében az átlagos munkavállalókhoz képest a nem halálos kimenetelű munkabalesetek 1,7-szer, míg a halálos balesetek háromszor gyakrabban fordulnak elő. Ugyanakkor nem könnyű felmérni, hogy milyen a munkavédelmi helyzet, mivel túlnyomórészt családi gazdaságok, családtagok tevékenykednek az ágazatban. Az Eurostat 2007-es adatai szerint 14,6 millióan − a munkaképes népesség 6 százaléka − éltek elsősorban a mezőgazdasági tevékenységükből az EU−27-ben. Túlnyomó többségük önfoglalkoztató volt vagy a családi gazdaságban családtagként dolgozott. Az érintettek 89 százaléka tartozik ez utóbbi körbe.

Magyarországhoz hasonlóan a legtöbb tagállamban ugyanúgy nem terjed ki a munkavédelmi szabályok hatálya erre a körre, a munkabalesetek bejelentési hajlandósága másutt sem teng túl, és még ha a baleset vagy megbetegedés a hatóságok tudomására is jut, azt sem feltétlenül a mezőgazdasággal összefüggésben tartja nyilván a statisztika. A mezőgazdasággal összefüggő munkabalesetekről és megbetegedésekről már csak azért is nehéz pontos képet kapni, mert a növénytermesztéstől az élelmiszeriparig számos ágazat tartozik ide. De még ha csak a szűken vett alapanyag-termelést vagy a kisgazdaságok napi működését vesszük is alapul, túlzottan sokrétű az ellátandó feladatok és a kapcsolódó karbantartás köre: a munkagépek, szerszámok karbantartásával kezdve az utak, vízelvezetők, épületek, raktárak, silók, hígtrágya-tárolók, öntözőrendszerek és elektromos berendezéseik rendben tartásáig. Az állandó pénzhiány miatt a gazdák inkább maguk vállalják a javításokat, sokszor kellő szaktudás vagy védőfelszerelés nélkül. A munkák során gyakorta vannak kémiai expozíciónak kitéve például a növényvédő szerek használata miatt vagy az állattartás során esetenként előforduló biológiai kockázatoknak − mint a zoonózis vagy a legionellabaktérium-fertőzés − kitéve.

 

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK